Test av treningsklokker: Lyst på treningsklokke eller aktivitetsarmbånd?

Dette er produktene vi anbefaler akkurat nå.

OVERSIKT: Det er en jungel av produkter å velge mellom, fra de aller enkleste aktivitetsarmbåndene til noen hundrelapper og opp til avanserte GPS-treningsklokker til mange tusen kroner.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det har skjedd mye siden de enkle skrittellerne hadde sin renessanse for seks-syv år siden. Aktivitetsarmbånd fra selskaper som Jawbone og Fitbit var en videreutvikling, og i løpet av de siste par-tre årene har disse armbåndene blitt stadig mer avanserte.

Det har også kommet til en rekke andre produsenter – som Nike, Garmin, Microsoft og Polar.

PULS: Noen aktivitetsarmbånd og treningsklokker har pulsmåling gjennom huden i håndleddet, mens andre krever at du bruker pulsbelte rundt brystkassen. FOTO: Vegar Jansen, Tek.no

Aktivitetsarmbåndene – også kalt smartarmbånd – har etter hvert begynt å få funksjoner du tidligere måtte kjøpe en avansert treningsklokke for å få. Samtidig har mange pulsklokker/treningsklokker hentet funksjoner fra aktivitetsarmbåndene.

Mens pulsklokker tidligere ikke gjorde stort når du ikke trente, kan nå mangetreningsklokker registrere aktivitetene dine døgnet rundt, og også gi deg informasjon om hvorvidtdu får nok søvn.

Hva skal du velge?

Det er en jungel av produkter å velge mellom, fra de aller enkleste aktivitetsarmbåndene til noen hundrelapper og opp til avanserte GPS-treningsklokker til mange tusen kroner.

Er målet ditt bare å komme seg opp av sofaen og være litt mer i aktivitet, kan et enkelt aktivitetsarmbånd holde i massevis.

Men vil du trene mer, og synes det er morsomt å få skikkelige logger over all treningen din – med kart som viser hvor du har løpt eller syklet, da kan det hende du bør gå for en litt mer avansert GPS-klokke.

Les også

Med Googles «supersyn»-teknologi kan droner og roboter snart se alt

Aktivitetsarmbånd

Som nevnt er det en glidende overgang mellom aktivitetsarmbånd, treningsarmbånd og treningsklokker/pulsklokker. Vi har valgt å gå litt etter både utseende og funksjonalitet når vi har definert kategorien «aktivitetsarmbånd».

Med aktivitetsarmbånd mener vi produkter som er enklere enn pulsklokkene/treningsklokkene, og hvor hovedfunksjonen er å overvåke aktivitetsnivået ditt i løpet av dagen. Noen av produktene er forholdsvis enkle, og er i prinsippet ikke så mye mer enn skrittellere.

Aktivitetsarmbåndene har i motsetning til treningsklokkene ikke GPS, og kan altså ikke registrere treningsøkter på et kart. Men innebygde sensorer gjør at de likevel med forholdsvis stor nøyaktighet (vanligvis) kan registrere både hvor langt du løper eller går, samt kaloriforbruk.

NB! Vi hadde tenkt å ta medFitbit Charge HRi anbefalingen, siden det er et veldig enkelt og brukervennlig armbånd – men vi har hatt fem ulike Fitbit-armbånd i redaksjonen, og fire av dem har sluttet å fungere etter noen måneder. Det var riktignok en Fitbit Flex, to Fitbit Charge og en Fitbit Surge – vår Charge HR fungerer fortsatt. Inntil vi har funnet ut om dette er et generelt problem med Fitbit har vi derfor valgt å ikke ta med armbåndene i denne guiden.

Har du tips til oss? Send en epost!

Her er våre anbefalingeri kategorien aktivitetsarmbånd:

Garmin Vivosmart HR

kgarmin.jpg

Garmin Vivosmart HR er en blanding av aktivitetsarmbånd og treningsklokke med integrert pulsmåler. Den er vanntett og har en alltid påslått berøringsskjerm som er ekstra godt lesbar i sollys.Den kobler seg til mobilen din via Bluetooth og gir deg smarte varsler i tillegg til å holde kontroll på aktivitetsnivået ditt.Det Vivosmart HR måler av aktivitet er skritt, distanse, kalorier, etasjer, «intensitetsminutter» og altså pulsen. Pulsen måles faktisk døgnet rundt, i tilfelle du er nysgjerrig på hva hvilepulsen er når du sover.

Du kan i tillegg registrere aktiviteter som en treningsøkt, og da vil du kunne se detaljertedata om blant annet hjertefrekvens, tempo og avstand – selv om sistnevnte selvfølgelig blir et estimat da Vivosmart HR ikke har GPS.

Alt i alt mener vi Garmin Vivosmart HR er det beste aktivitetsarmbåndet akkurat nå.

Les hele testen av Garmin Vivosmart HR

Polar A360

kpolar.jpg

For teknologiinteresserte mosjonister og idrettsutøvere har finske Polar lenge vært ett av verdens ledende selskaper innen måling av fysiske prestasjoner. Det er imidlertid ikke bare avanserte treningsklokker selskapet lager – med Polar A360 viser de at de også kan lage svært gode aktivitetsarmbånd.Polar A360 har pulsmåling gjennom huden i håndleddet, men i motsetning tilGarmin Vivosmart HRmålespulsen kun når du gjennomfører en treningsøkt – eller manuelt velger å måle pulsen. Pulsmålingen er for øvrig svært nøyaktig.

Vi gir pluss for en stor og fin touchskjerm. Alt i alt virker Polar A360 som en skikkelig god aktivitetsklokke, men litt uferdig programvare da vi testet den gjør at den ikke når helt opp til Garmin Vivosmart HR.

Les hele testen av Polar A360

Treningsklokker

Hvis du liker å trene, og vil ta treningen ett hakk videre – er det antagelig en skikkelig puls-/treningsklokke med GPS du bør kjøpe.

Med en GPS-klokke kan du se løpeturen, sykkelturen eller skituren din på et kart når du er ferdig, og du kan få detaljert statistikk om treningsøkten. Disse treningsklokkene har også gjerne mer avanserte funksjoner for pulsmåling enn aktivitetsarmbånd med pulsmåling. Du har for eksempel ofte mulighet til å se pulssoner – ikke bare pulsen.

Og du har gjerne mulighet til å velge mellom flere ulike former for trening. Noen klokker kan til og med brukes til triathlon, ved at den lar deg veksle mellom ulike treningsformer som så blir definert som én treningsøkt.

Treningsklokker fås i mange prisklasser, fra i overkant av en tusenlapp og helt opp til 4-5000 kroner for de mest avanserte. De aller dyreste klokkene har gjerne et vell av funksjoner, og er mest beregnet på idrettsutøvere på høyt nivå – eller for de av oss som bare vil ha det beste.

Men ofte finnes det rimeligere modeller fra samme produsent som har alle de viktigste funksjonene fra toppmodellene – men som er mye enklere å bruke hvis du ikke til daglig befatter deg med ord og uttrykk som krever utdannelse fra Norges Idrettshøgskole for å forstå.

Her er tre modeller for deg som vil ha det råeste:

Garmin Forerunner 920XT

kgarmin920.jpg

Garmin lager noen av de mest avanserte treningsklokkene på markedet, og deres nyeste multisport-toppmodell, Garmin Forerunner 920XT, er den heftigste av alle modellene. Klokken er en direkte konkurrent til blant annet Polars toppmodellPolar V800, men har en del unike funksjoner du ikke finner på V800 – som analyse av løpsteknikk.920XT er beregnet på mange ulike sportsaktiviteter, som løping, sykling og svømming – og den støtter løping og sykling både inne og ute, samt svømming i åpent vann eller basseng.Det er til og med en triathlon-modus, hvor du veksler mellom løping, sykling og svømming og får alt registrert som én økt.

I tillegg til å være en treningsklokke, er dette også en aktivitetsmåler som logger aktivitetsnivået ditt og søvnen din 24 timer i døgnet.

Til tross for at Garmin Forerunner 920XT er nærmest et overflødighetshorn av funksjoner, er den en av de mest brukervennlige treningsklokkene vi har prøvd. Totalt sett er dette den beste treningsklokken vi har testet på Tek.no.Krever pulsbelte.

Les hele testen av Garmin Forerunner 920XT

Polar V800

kpolarv800.jpg

Det er snart et par år siden Polars toppmodell V800 kom på markedet, men selv om mye har skjedd i løpet av den tiden er Polar V800 fortsatt en av de aller beste treningsklokkene på markedet. Det er også en av klokkene som er penest å se på.I likhet med Garmin Forerunner 920XT har også Polar V800 innebygde sensorer som registrerer aktivitetsnivået ditt gjennom hele døgnet. I tillegg registreres også søvn.Klokken bruker informasjon om aktivitetsnivået ditt til å gi deg mer korrekt informasjon om behovet for restitusjon etter trening.

Dette er en vanntett multisportklokkesom passer enten du løper, sykler eller svømmer – og det er også en triathlon-funksjon.

Totalt sett en svært god treningsklokke som også er veldig enkel å bruke. Men den mangler de mest avanserte funksjonene fra Garmin Forerunner 920XT.Krever pulsbelte.

Les hele testen av Polar V800

Garmin Fenix 3

kgarminfenix.jpg

Dette er klokkenes svar på «swiss army knife». Klokken har alle treningsfunksjonene du finner i Forerunner 920XT, men den har også en masse funksjoner tilpasset friluftsmennesker og deg som liker å ferdes i skog og mark.Du har for eksempel kompass, høydemåler, barometer, temperaturmåling, værmelding, og mye annet – og skulle ikke det være nok, kan du laste ned flere apper.

Garmin Fenix 3 er først og fremst en treningsklokke, og ut av esken har du en rekke programmer å velge i; Triatlon, Løping, Løping inne, Terrengløp, Sykling, Sykling inne, Basseng, Åpent vann, Fotvandring, Klatring, Alpint/snøbrett og Langrenn.

Klokken er svært robust, slik at den skal tåle juling – samtidig som den er vann— og støvtett. Det eneste minuset med klokken er at den er ganske stor og klumpete. Alt i alt er Fenix 3 et overflødighetshorn av en treningsklokke. Krever pulsbelte.

Les hele testen av Garmin Fenix 3

Er du ute etter noe rimeligere? Her er et godt alternativ:

Polar M400

kpolarm400.jpg

Selv om Polar V800 er en råtass av en treningsklokke, er den forholdsvis dyr – og mange brukere vil også synes den er litt for avansert. Polar M400 har alle de viktigste funksjonene fra V800, men erenklere å bruke. Og den koster bare halvparten av det V800 koster.I likhet med aktivitetsarmbånder Polar M400 en klokke det er meningen du skal ha på deg døgnet rundt. Klokken har nemlig en innebygget bevegelsessensor som registrerer alle bevegelsene dine gjennom dagen og natten.

Polar M400 er et veldig godt kjøp hvis du vil ha en brukervennlig treningsklokke med pulsmåling og GPS, som også har alt det du får i et aktivitetsarmbånd. Krever pulsbelte.

Les hele testen av Polar M400

Tek.no eies av Teknisk Ukeblad Media AS.

SNIKTITT: Støvsugerroboten som ikke kaster bort tiden

Føler seg DAB-lurt:

Les også

DAB-radioen Harriet trodde skulle vare livet ut, er allerede ubrukelig

Interessert i teknologi — se vårt nye teknologimagasin!

Publisert: