Familiesportsbil med X-faktor
Tykk lommebok og en viss trang til originalitet? Da kan Jaguar XE med maks motor være et spennende valg, til tross for noen åpenbare mangler.
- Morten Abrahamsen

Jaguars nyeste modell, XE, ble lansert i fjor sommer. Bilen ligger i det sofistikerte sjiktet av de mellomstore familiebilene, sammen med velkjente travere som Audi A4, BMWs 3-serie og Mercedes-Benz C-klasse.
Kjøremessig ligner den mest på BMW-en, med et sportslig tilsnitt og bakhjulstrekk. Ikke minst i V6 S-utgaven vi har testet, som er utstyrt med en V6-motor på tre liter som yter friske 340 hestekrefter. For øvrig den samme motoren man også kan finne i sportsbilen Jaguar F-type.
Det aller første man merker, er en skarp motorlyd. Ikke like rå som i nevnte sportsbil, men nok til at omgivelsene ikke er i tvil om at du har gått for noe ganske annet enn innstegsdieselen. Kraftpotensialet gjør også at pallesnekring i stedet for soling i ferien kan bli en realitet på uhyre kort tid.
Renault Mégane blir ingen bestselger, men det er ikke bilens feil
Morsom
Null til hundre-tiden er oppgitt til 5,3 sekunder, og stiller man bilen i dens mest aggressive modus, hugger det til. Responsen fra gasspedal og girkasse er i sportsbilklassen, og det klisjépregede ordet «kjøreglede» kler opplevelsen. For dette er en bil som trives om man har muligheten til å ta den med der veiene er morsomme og trafikken beskjeden.Bilen er ganske stram i oppsettet, og det vil være feil å kalle den svært komfortabel. Men det er aldri så ille at man må lete etter plombene sine under setet om man har vært i det kjøremessig inspirerte hjørnet.
Vi har tidligere vært på bane med samme modell, og der var den imponerende. Banen var ganske trang, med krappe svinger, og XE S var faktisk bedre, og tidvis raskere, enn langt sterkere biler fra samme merke.
Test: Audi A4 endrer spillereglene
Karakter
Innvendig er det trivelig, men på en noe – helt sikkert utilsiktet – gammeldags måte. Skjermen, klokkene i dashbordet, bryterne, alt sammen fungerer fint, men verden har gått litt videre. Ikke minst om man tar en titt i den nye Audi A4.
På den annen side har bilen karakter, både innvendig og generelt. Og det i høyere grad enn noen av de nære konkurrentene. Det kan vært godt å ha med seg når XE S hverken kan leveres som stasjonsvogn eller med firehjulstrekk.
Opp en lengre norsk vintervei lyste den gule lampen som indikerer hjulspinn sammenhengende i ti minutter. Her blir XE S frakjørt på alle mulige måter av en bil som BMW 340i xDrive. På tørr asfalt vil ikke forskjellen på de to bilene være merkbar, kjøremessig er de rimelig like, men på glattere føre er det pensko versus vintersko.
Det Jaguar XE S har, som skiller den fra sine tyske konkurrenter, er en x-faktor. Utseendet er stiligere, den har en forsiktig eleganse som folk legger merke til, motorlyden er en skarp og lett bråkete V6, og det er en Jaguar.Bilen oppleves rett og slett som mer spesiell enn konkurrentene, noe som ikke er så dumt i dette ganske så snevre segmentet der man blar opp en million kroner for en mellomstor familiesedan.
For den som kjøper bil med følelsene, og har solid dekning på konto, er det ingen tilsvarende biler som kjører fra XE S.
Test: Fullblods GTi-arvtager
Konkurrentene
Jaguar XE V6 S hører hjemme i et temmelig smalt segment. BMW 340i har samme antall hestekrefter og er den bilen som ligger nærmest. Problemet til Jaguaren er at BMW-en har en startpris, som sedan med bakhjulstrekk, som er 200.000 kroner lavere. Selv som stasjonsvogn med firehjulstrekk ligger BMW-en 90.000 kroner under i pris.
Den nye Audi A4 har ennå ikke en motor som matcher, største pr. i dag er en versjon med 252 hestekrefter.
Mercedes-Benz C 400 4Matic byr på en V6 på 333 hestekrefter, og C 450 AMG 4 Matic har 367 hestekrefter, de starter på henholdsvis 785.000 og 900.000 kroner. Det skal sies at Jaguar vanligvis har et mer omfattende standardutstyr enn de tyske bilene.