Tre av ti biler har feil med lysene

EU-kontroller avslører at nesten 30 prosent av alle biler i Norge har feil med lysene.

MANGE FEIL: Mange bilister har feil med lysene på bilen sin. Av bilene som ble kontrollert fra juni til oktober hadde nesten 30 prosent feil med lysene, og halvparten av disse hadde feil med frontlysene. (Foto: Thomas Larsen)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I perioden fra 8. juni og frem til 19. oktober var 422.451 kjøretøyer gjennom periodisk kjøretøykontroll.

Av disse hadde drøyt 120.000 feil med lysene.

– Uholdbart

– Mens rundt 30 prosent hadde en eller flere lysfeil, hadde rundt 15 prosent feil knyttet til hovedlys, sier Leif Magne Halvorsen, overingeniør i seksjonen for tilsyn og kontroll i Vegdirektoratet.

De nye reglene for EU-kontroll inkluderer kontroll av alle bilens lys, og inkluderer i tillegg til hovedlysene også baklys, blinklys, tåkelys og skiltlys.

– Dette er en situasjon vi ikke kan slå oss til ro med. Feil med lys gir en økt risiko i trafikken, særlig i den mørke årstiden som vi nå er på vei inn i, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening.

Fått med deg denne?

Les også

Denne bilen kan du parkere med mobilen

Trenger mer lys når man blir eldre

– Vi vet at synet endrer seg med alderen. Spesielt endres kontrastsynet, noe som gjør at vi ser dårligere i mørket og at synsfeltet blir endret. Samtidig blir evnen til å tolke fart og bevegelsesretning dårligere, og dermed blir også reaksjonsevnen svakere, forteller optiker Kari Line Langkaas.

Ifølge Langkaas er det mange som opplever problemer ved kjøring i mørket.

– En 40-åring trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring for å se det samme, mens en 60-åring trenger tre ganger så mye lys, sier hun.

Ute etter ny bil?

Les også

Høstens største bilnyheter

Dette må du sjekke

– Det er viktig å kontrollere at alle pærer virker som de skal, at lykteglassene er i orden, og at lysene fungerer slik de skal, sier Arild Hansen.

Han oppfordrer bilistene til også å sjekke at viskerbladene er i orden og at rutene er rene og hele.

– Kjører du rundt med en frontrute som er skitten eller som har skader, blir du fortere blendet. Derfor der det viktig å kontrollere ruten samtidig som du tar en sjekk av lysene på bilen din, sier han.

Mer om sikkerhet:

Publisert: