På denne skolen i Rogaland dusjer gutter og jenter sammen

Foreldre reagerer på at gutter og jenter i 1. klasse dusjer sammen før svømmetimen.

REKTOR BEKREFTER. Rektor Atle Tanum ved Dysjaland skule i Rogaland bekrefter at elevene i 1. klasse deler garderobe.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hva synes du? Stem i vår poll lenger ned i saken

– Jeg synes det er ubehagelig. For meg er det ikke naturlig at førsteklassinger skal dusje sammen med det motsatte kjønn. Jeg synes de er for store til det, sier Alice Frantzen til Solabladet, skriver Aftenbladet.no.

Solabladetskriver at Frantzen har en datter som går i 1. klasse på Dysjaland skule. Skolen ligger i Sola kommune i Rogaland. På et foreldremøte for noen måneder siden fikk hun vite at guttene og jentene på 1. trinn skifter og dusjer i samme garderobe når de har svømming på skolen.

– Datteren min har hatt svømming siden i høst, men jeg ante ingenting om dette. Jeg synes foreldre burde blitt informert fra starten av. Personlig synes jeg ikke det er greit at de dusjer med det motsatte kjønn, sier Frantzen og understreker at meningen hennes ikke har noe med religion å gjøre.

Ingen andre reagerte

Ingen av de andre foreldrene på møtet skal ha reagert.

– Jeg vet ikke om det var fordi ingen turte å si noe, eller om de synes det er greit. Jeg er innflytter og kjenner ikke de andre foreldrene, derfor ville jeg ikke si noe selv der og da, sier hun.

Rektor på Dysjaland skule, Atle Tanum, bekrefter at elevene i 1. klasse deler garderobe.

Kroppskontakt er viktig, også for store barn. Derfor sier psykolog:

Les også

- Klem tenåringene

– Det er av praktiske årsaker vi gjør det slik. Det er bare små grupper på rundt åtte elever som har svømming samtidig når elevene går i 1. klasse.

Det er ikke nødvendig at åtte elever skal fordeles på to store garderober, sier Tanum, og legger til at det pleier å være både mannlig og kvinnelig lærer tilstede i garderoben.

- Svært skadelig, sier psykolog om funnene i ny rapport:

Les også

Flere jenter enn gutter opplever at foreldrene forteller hvor dumme og håpløse de er 

— Aldri hørt om dette før

Solabladethar tatt kontakt med Barneombudet og Fylkesmannen for å finne ut om praksisen med garderobedelingen på Dysjaland strider mot regelverket.

– Opplæringsloven uttaler seg ikke om lovligheten av at gutter og jenter bruker samme garderobe samtidig. Dermed kan ikke dette anses ulovlig, opplyser Una Bjørnseth Haugen, rådgiver hos Fylkesmannen i Rogaland.

– Vi har aldri hørt om dette før. De fleste steder starter en ikke med svømming så tidlig, og det er ikke vanlig at en dusjer i forbindelse med kroppsøving før rundt fjerde klasse. Vi tenker at det må være opp til barna å avgjøre om de synes det er greit, sier pressekontakt i Barneombudet, Kari Stenquist.

Interessert i temaet? Få med deg disse sakene:

Pustepause frå presset

Trondheim-skole kjønnsdeler svømmeundervisningen

Professor: Dusjtvang kan gå på den psykiske helsen løs

Dusjing etter kroppsøving er unødvendig. Dropp det!

Fellesdusj kan være brudd på menneskerettighetene

Og noe helt annet:

Les også

Vil lære barnehagebarn om sex for å hindre overgrep

10.-klasseelever er frustrerte over det de oppfatter som nye, rigide regler:

Publisert: