EU vil ha strengere utslippskontroll

EU-kommisjonen foreslår strengere kontroll med bilers utslipp etter Volkswagen-skandalen.

STRENGERE: I kjølvannet av Volkswagen-skandalen har EU-kommisjonen fremmet et lovforslag som skal gjøre det vanskeligere å fuske med utslippsverdier. (Foto: Berit Roald/ NTB scanpix)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Dersom EU-kommisjonen får det som de vil, er en omfattende reform av den såkalte EU-typegodkjennelsen på trappene.

I dag er de nasjonale myndigheter ansvarlige for å attestere at kjøretøyet oppfyller kravene til blant annet utslipp. Det nye forslaget vil gjøre testingen av bilene mer uavhengig, samtidig som overvåkningen av biler som allerede er på veien, vil intensiveres.

Les også

Forbudt å røyke med barn i bilen

– Avgjørende at alle følger reglene

– I et indre marked med fri flyt av varer er det avgjørende at alle følger de samme reglene. Avsløringene rundt Volkswagen har understreket at systemet for godkjennelse av biler bør forbedres. For å gjenvinne forbrukernes tillit er det viktig at vi nå strammer inn reglene og også sikrer at de faktisk overholdes, sier Jyrki Katainen i kommisjonen.

De nye forslagene kommer i tillegg til arbeidet som allerede er i gang med å få til mer realistiske utslippsmålinger.

Mer om utslippsskandalen:

Les også

Tysk miljøvernorganisasjon: Renault har også fusket

Vil ha tilgang til bilenes hjerne

Blant endringene som foreslåes i det nye lovforslaget, er blant annet at bilprodusentene skal gi adgang til bilenes softwareprotokoller. På denne måten skal man sikre seg at fuskeprogramvare, i likhet med det Volkswagen benyttet seg av, lettere skal kunne oppdages.

I tillegg foreslår kommisjonen at de når som helst skal kunne etterprøve at kjøretøyene tilfredsstiller kravene i typegodkjennelsen.

Dersom bilene avviker fra typegodkjennelsen, ønsker EU å kunne fjerne godkjennelsen og iverksette tilbakekallingsaksjoner. Kommisjonen ønsker også å fjerne de økonomiske koblingene som i dag ofte finnes mellom produsentene og kontrollinstansene.

Les også

Mercedes C350 er ingen miljøstjerne

Opptatt av å miljø? Sjekk ut disse sakene:

Les også

Fornøyd med nye bilavgifter

Les også

Hvilke biler er miljøvinnere i det lange løp?

Les også

Miljøet betyr lite når nordmenn velger bil

Og noe helt annet:

Publisert: