Færre voldtekter blir anmeldt i Oslo

Oslo politidistrikt har hittil i år mottatt sju anmeldelser av overfallsvoldtekter. Politiet gleder seg over en nedgang hvert år siden 2011.

Publisert Publisert
  • NTB

I 2011 ble det anmeldt 55 overfallsvoldtekter i Oslo. I 2012 falt tallet til 29, og i fjor mottok politiet 26 anmeldelser for overfallsvoldtekter i hovedstaden. Hittil i år har politiet registrert sju anmeldelser. På samme tid i 2011 var tallet 22, skriver Klassekampen.

— Én voldtekt er én for mye, men det er gledelig å se en nedgang i overfallsvoldtekter de siste årene, sier Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Selv om hun kaller nedgangen i antall anmeldelser gledelig, ser hun ingen grunn til å være fornøyd.

— Man kan ikke si at man er fornøyd. Det kan like gjerne være tilfelle at mørketallene har økt. Men når det gjelder overfallsvoldtekter tror jeg det har vært en nedgang, fordi vi vet at det er den typen voldtekt hvor offeret er mest tilbøyelig til å anmelde forholdet, sier Lid.

En bølge av overfallsvoldtekter skapte sommeren 2011 frykt blant hovedstadens innbyggere. Politiet styrket bemanningen, politikerne nedsatte utvalg, og mer konkret ble det i Oslo innført tiltak som klipping av busker, bedre gatebelysning og bruk av byvakter nattetid.

Oslo-politiet har også registrert færre anmeldelser av voldtekter generelt, altså ikke bare overfallsvoldtekter. I første halvår fikk politiet 87 anmeldelser for voldtekt eller voldtektsforsøk, en nedgang på 16 prosent fra samme periode i fjor.

Publisert