Breivik har ankommet tinghuset

bt.no følger fengslingsmøtet fra Oslo tinghus fra klokken 11.

Rettssal 828 ble klokken 10 åpnet for pressen. I tillegg vil 20-30 pårørende og overlevende få anledning til å se Anders Behring Breivik forklare seg i levende live.

STRENG SIKKERHET: - Alle som skal inn i rettssalene må gjennom en metalldetektor før de slipper inn, melder BTs reporter på stedet. CHRISTIAN NICOLAISEN

svp://26058svp://26055

Et stort antall pressefolk, advokater, pårørende og overlevende etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet er ventet til Oslo tinghus når det første fengslingsmøtet med Anders Behring Breivik som går for åpne dører starter klokken 11 i formiddag.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom mandag ca. klokken 10 Oslo tingrett. Den siktede ble kjørt i en hvit bil fra Ilafengsel cirka klokken 9.20 mandag formiddag. 25minutter senere meldte NTB at terrorsiktede Anders Behring Breivik haddeankommet Oslo tingrett.

Breivik har selv uttalt at han ikke regner det som usannsynlig at han vil bli skutt under fengslingsmøtet, ifølge hans forsvarere.

Breivik har så langt sitter over 16 uker i varetekt med brev-, besøks— og medieforbud, og i praksis isolert. Politiet vil be om 12 nye uker på samme vilkår.

- Spent, men rolig

Rettssal 828 ble klokken 10 åpnet for pressen. I tilleggvil 20-30 pårørende og overlevende få anledning til å se Anders Behring Breivikforklare seg i levende live.

Foreløpig har venter omkring 100 publikummere på å få komme inn i den salen som ligger i andre etasje. Omtrent like mangepressefolk står nå i kø utenfor rettssal 828.

— Stemningen er spent, men rolig, melder BTs reporter i Oslo tinghus.

Tinghuset har i alt 570 plasser til publikum, pårørende, fornærmede og presse.

Det er plass til rundt 300 tilhørere i salene. 170 pressefolk er akkrediterte. I tillegg forventes det minst like mange publikummere, pårørende og overlevende.

Publikum som ikke har søkt om akkreditering må følge møtet via video, seks etasjer under rettssal 828.

Pressen på plass

Allerede klokken åtte mandag morgen hadde flere journalister og fotografer møtt opp utenfor Tinghuset.

— Alle som skal inn i rettssalene, må gjennom en metalldetektor før de slipper inn, melder BTs reporter på stedet.

Antallet pressefolk som venter på å slippe inn, er betraktelig lavere enn ved det første fengslingsmøtet 25. juli. Da ventet et hundretall journalister og fotografer forgjeves i kø i flere timer.

Klokken 08.30 venter både norsk og internasjonal presse på å få slippe inn til det som sannsynligvis blir det best besøkte fengslingsmøtet i moderne, norsk rettshistorie.

Droppet video

Det er første gang presse og berørte får overvære et fengslingsmøte med Behring Breivik. Politiet ønsket opprinnelig at gjerningsmannen skulle delta i møtet via videolink, noe tingretten og lagmannsretten støttet.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Men Høyesterett opphevet fredag tingretten og lagmannsrettens beslutning om videolink. Det betyr at Behring Breivik selv møter i Oslo Tingrett, og selv har han varslet via sin advokat Geir Lippestad at han ønsker å forklare hvorfor han mener hans handlinger var grusomme men nødvendig.

Ingen bilder

Det er ulovlig å fotografere siktede i retten, men fere medier brøt dette forbudet ved de første fengslingsmøtene. Behring Breivik har uttalt at han frykter for sin egen sikkerhet i sitt første møte med offentligheten etter terrorhandlingene.

Presse og publikum har i utgangspunktet ikke lov til å referere fra møtet, men referatforbudet kan bli opphevet av tingrettsdommeren.

Rettssal 828 ble klokken 10 åpnet for pressen. I tillegg vil 20-30 pårørende og overlevende få anledning til å se Anders Behring Breivik forklare seg i levende live.

Fengslingsmøtet mandag er det første med åpne dører siden terrorangrepet, og det er ventet at flere hundre mennesker vil kjempe om rundt 300 plasser i tilhørersalen. Minst 48 overlevende, pårørende, ledsagere og bistandsadvokater vil være til stede.

svp://26058svp://26055