SSB-veteran tror ikke på konspirasjonsteorier om omorganiseringen

Lars Østby har jobbet med forskning i SSB i nærmere 50 år. Han tror ikke at ledelsen ønsket å vingeklippe innvandringsforskeren Erling Holmøy.

Publisert:

VETERAN: Lars Østby har jobbet i Statistisk sentralbyrå i over 50 år. Han pensjonerte seg for tre år siden. Bildet er tatt i 2008. Foto: Scanpix

NTB

Holmøy er en av de rundt 25 forskerne i SSBs forskningsavdeling som etter planen skulle flyttes til statistikkavdelingen – og en av årsakene til at konflikten om omorganiseringen i det statlige statistikkbyrået tok av i mediene.

– Disse konspirasjonsteoriene om at omorganiseringene i byrået er satt i gang for å få satt en profilert forsker på et sidespor, det har jeg ikke noe tro på, sier SSB-veteran Østby til VG. Han er nå pensjonert etter å ha lagt bak seg en 50 år lang karriere i statistikkbyrået.

I helgen ble det klart at SSB-sjef Christine Meyer trekker seg som følge av den åpne konflikten om omorganiseringen hun var i ferd med å rulle ut. Hun har antydet at hennes øverste sjef, finansminister Siv Jensen (Frp), grep inn i prosessen for å verne om Erling Holmøys posisjon.

SLUTTET: Striden i SSB endte med at SSB-sjef Christine Meyer gikk av. Foto: Scanpix

Holmøy er en av forfatterne bak en omstridt rapport som har beregnet prislappen på innvandring til Norge, og flere har reagert på at han etter omorganiseringen etter planen ikke lenger skulle få drive med forskning.

Østby understreker at Holmøys beregninger av de fremtidige kostnadene ved innvandring til Norge er viktige.

– Slike beregninger skal man gjøre. Men det er litt for enkelt å omtale rapporten som et innvandringsregnskap. Dette er et regnskap som viser statsfinansielle inntekter og utgifter, noe også Holmøy har vært klar på. Det er mange virkninger av innvandring som ikke direkte påvirker statsfinansene, sier Østby.

I forkant av Meyers avgang gjorde finansministeren det klart at hun ikke lenger hadde tillit til SSB-sjefen. Omorganiseringsprosessen i SSB er inntil videre satt på hold.

Publisert: