Hordaland verst på dødsulykker på veiene så langt i år

Nasjonalt er det en halvering av dødsulykker i sommer sammenlignet med i fjor. For hele året kommer Hordaland dårligst ut.

Publisert:

FRONT MOT FRONT: To biler frontkolliderte på E16 mellom Bolstadøyri og Voss om formiddagen tirsdag 23. mai i år. En 78 år gammel mann døde av skadene. Dette er én av seks dødsulykker på hordalandsveiene hittil i år. Det plasserer Hordaland på topp over fylkene med flest dødsulykker i år. Foto: Arne Hofseth (arkiv)

Det går frem av fersk statistikk fra Statens vegvesen.

NTB skriver at 20 personer har mistet livet på norske veier i sommermånedene juni og juli, mot 37 personer i samme periode i fjor.

For hele året er det en nedgang fra 84 til 57 dødsulykker. Av fylkene er det Hordaland og Rogaland som kommer dårligst ut hittil i år, med seks dødsulykker registrert i hvert av fylkene.

I Hordaland er det registrert to dødsulykker i sommermånedene, opplyser Vegvesenet til BT:

  • Krf-nestor Hans Olav Tungesvik var ute på sykkeltur da han mandag 12. juni kolliderte med en personbil i Skånevik i Etne. Han døde av skadene fredag samme uken.
  • 11. juli i Raunekleivtunnelen (fylkesvei 7) i Samnanger omkom en mannlig syklist (57) som skal ha blitt påkjørt bakfra.

Før sommermånedene var det fire dødsulykker i Hordaland.

– Nedadgående

– Trenden for Hordaland med dødsulykker er nedadgående, og det har den vært de siste ti årene, sier sjefingeniør Svein Ringen hos Vegvesenet i vest.

Han forteller at de dybdeanalyserer alle dødsulykker. Hvorfor Hordaland kommer verst ut til nå i år, kan han ikke si noe konkret om.

– Det er noe vi må se nærmere på. Vi følger utviklingen nøye, og vi ser selvsagt etter eventuelle trender som kan forklare. I år ser vi foreløpig ingen rød tråd; det er snakk om veldig forskjellige ulykker.

Så langt i juli har åtte mistet livet i trafikkulykker i Norge, en markant nedgang fra hele 22 omkomne i 2016.

– Selv om dette handler om langt mer enn tall og statistikk, er vi glade for utviklingen. Det blir stadig sikrere å ferdes i trafikken på norske veier. Norsk trafikksikkerhet er i verdensklasse som et resultat av systematisk, kunnskapsbasert og målrettet arbeid over langt tid, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

Statens vegvesen tror det kan bli under 100 drepte på norske veier totalt i 2017, om utviklingen fortsetter ut året.

Kan bli laveste tall siden 1947

– Vi kan være på vei mot de laveste tallene på 70 år. Vi må tilbake til 1947, da 94 omkom, for å finne tilsvarende lave tall, sier Ranes.

De som har mister livet i trafikken i 2017 er eldre enn tidligere. Voksne menn dominerer statistikken:

  • Blant de 57 personene som omkom i årets syv første måneder, var det 41 menn og 16 kvinner.
  • 34 var over 50 år, mens 23 var under.
  • Møteulykker og utforkjøringsulykker dominerer ulykkesstatistikken.
Publisert: