Tett snøvær på Flesland

På grunn av brøyting må Flesland stenge i perioder i dag. Et par tusen passasjerer ble sittende på Flesland i går.

— Det er tett snøvær på Flesland, og vi må nok stenge i perioder i formiddag for brøyting, sier lufthavnsjef på Flesland, Dag Jarle Aksnes.

Situasjonen er likevel vesentlig bedre enn i går, da Gardermoen var stengt.

Også i dag er det store forsinkelser på Gardermoen.

— Flytrafikken kommer til å gå i dag, men det kan bli forsinkelser på grunn av været og effekten av det som skjedde i går, sier Aksnes.

De flere tusen passasjerene som ble sittende på Flesland i går, har stort sett kommet seg avgårde, eller reist hjem.

— Vi har også satt opp ekstrafly i dag, men har hatt litt trøbbel på grunn av fly som sto feil og mannskap som var på feil sted på grunn av gårsdagens hendelser, sier Aksnes.

- Møt opp som normalt

Han oppfordrer passasjerer til å møte opp til sine avganger som normalt.

— De bør oppdatere seg med flyselskapet sitt, men ellers komme som normalt og være forberedt på at det kan bli forsinkelser, sier Aksnes.

I går var det store problemer etter at et KLM-fly skled av rullebanen på Gardermoen, i tillegg til at det var tett snøvær.

KLM-flyet med 177 personer om bord fikk det ene hjulet utenfor rullebanen ved landing på Gardermoen fredag kveld.

– Etter at vi landet, så jeg plutselig lysene fra taksebanen inn til gaten passere oss i stedet for at vi kjørte inn. Motorene ruste noe veldig da de prøvde å stoppe flyet, men nå står vi bom fast et godt stykke forbi, fortalte en passasjer til Dagbladet.no.

Ifølge assisterende pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) fikk flyet kun det ene hjulet utenfor rullebanen. Flyet er tauet til gaten, og det er ikke meldt om personskader. Men hendelsen førte til at det ble igangsatt full utrykning.

Et par tusen standet på Flesland

Markeds- og terminalsjef i Avinor ved Flesland, Alf Sognefest, anslår at et par tusen passasjerer satt og ventet på flyplassen ved 22-tiden fredag kveld.

– Vi mangler både fly og mannskap til å fly passasjerer ut fra Bergen, sier Sognefest.

Sjekk oppdatert avgangs- og ankomstinformasjon for Flesland her

En av passasjerene som er strandet på Flesland fredag kveld er Kjell Arne Kristiansen fra Harstad.

– Jeg har flydd fra Evenes, og skulle til Gardermoen. Siden Gardermoen ble stengt, ble flyet først sendt til Stavanger. Men der var det fullt, og dermed havnet vi her, sier Kristiansen.

Fra Gardermoen skulle Kristiansen flydd videre til Trondheim for å delta i NM på ski.

I stedet havnet han i en overfylt avgangshall på Flesland.

– Jeg er ikke særlig fornøyd med dette, jeg skulle gått løp i morgen. Bagasjen min er også forsvunnet, men jeg håper å komme meg på et fly til Trondheim herfra, sier Kristiansen der han står i kø sammen med hundrevis av andre passasjerer og håper på å få booket om billetten sin.

Sjekk vårt webkamera fra Flesland

Får snop og is

Alf Sognefest opplyser at ruten mellom Bergen og Oslo er den sjette største flyruten i Europa.

– Derfor skal det ikke mye til for at det blir store forsinkelser her, sier markeds- og terminalsjefen.

Han sier videre at de gjør det de kan for at oppholdet på Flesland skal bli hyggeligst mulig for de ventende passasjerene.

– Barna får gratis snop og is for at de ikke skal bli for utålmodige, sier han.

Posten forsinket

Posten var lørdag forsinket over hele landet etter at Oslo Lufthavn Gardermoen måtte stenge fredag kveld.

Postens fly lastet med lørdagspost kunne ikke lette på grunn av store mengder snø og is.

– Konsekvensen er at store mengder post til de fleste deler av Norge ikke kommer frem lørdag, opplyser Posten i en pressemelding.

En del av posten fraktes med biler, men det blir likevel store forsinkelser i postgangen. Post som skulle vært fremme lørdag vil ikke være ute før mandag.

– Det er lite vi kan gjøre med været, men vi kaller nå inn ekstra mannskap slik at posten er klar til omdeling i postkassene mandag 4. februar, sier pressesjef Kjell S. Rakkenes.

MISTET BAGASJEN: Kjell Arne Kristiansen havnet i Bergen i stedet for å komme seg til Trondheim via Gardermoen. Han skulle egentlig gått et løp i NM på ski i morgen, men belaget seg på at han måtte nøye seg med stafett på søndag. VEGAR VALDE

VENTER: Alf Sognefest, som er markeds- og terminalsjef ved Flesland, anslår at et par tusen passasjerer ventet på Flesland fredag kveld. VEGAR VALDE

Dette KLM-flyet kjørte av rullebanen på Gardermoen fredag kveld. Flyplassen er nå stengt på grunn av store snømengder. HANS O. TORGERSEN, AFTENPOSTEN