«Da Martin Luther King fikk fredsprisen, hadde det en styrkende virkning på hele verden»

Litt før tidsplanen landet Air Force One med president Barack Obama på Gardermoens militære flyplass kl. 08.14 i dag.

Publisert Publisert

Med flyet, en Boeing 447, til Oslo er førstedame Michelle Obama og til sammen 102 andre passasjerer.

20 minutter etter landing — klokken 08.34 - kom Barack Obama til syne på flytrappen og så satte presidenten føttene på norsk jord for første gang.

Les også

- Stor ære å få fredsprisen

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Les også

En feilslått fredspris

På Gardermoen ble fredsprisvinneren tatt i mot av Kaci Kullmann Five fra den norske Nobelkomiteen. Hun ble «assistert» av utenriksminister Jonas Gahr Støre og den amerikanske ambasadøren Barry White.

Det er andre gang i historien en sittende amerikansk president besøker Norge. Den første var Bill Clinton i 1999. Tidlig i morges var det tåke og snødrev på Østlandet. Selv om været lettet gjorde været det umulig for Obama og hans følge å fly helikopter inn til Oslo. Dermed måtte en lang kortesje på minst 30 biler kjøre E6 inn til hovedstaden. Veien blir i det tidsrommet sperret og kan føre til en del trafikkproblemer.

**Les også:

Les også

Tviler på Obamas strategi

Tviler på Obamas strategi**

Til Nobelinstituttet

Presidentparet blir fra Gardermoen kjørt direkte til Nobelinstituttet der fredsprisvinneren som skal kvittere for prisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Åserud, Lise

Og kl. 09.25 kom presidentparet til instituttet der Geir Lundestad, Nobelkomiteens sekretær, og komiteleder Thorbjørn Jagland sto klare til å i mot prisvinneren. Obama skrev der under på at han aksepterer prisen og frasier seg rettighetene til den talen han skal holde i Oslo rådhus under prisutdelingen.

Les også

Se video av Obamas Norges-besøk

— Da Martin Luther King fikk fredsprisen, hadde det en styrkende virkning på hele verden, sa Obama etter at han hadde signert protokollen og gjesteboken.

Konen Michelle Obama, kledd i en nydelig grå kjole, signerte også gjesteboken der presidenten skrev ned en personlig hilsen.

Store politistyrker, et stort pressekorps og et par hundre skuelystne sto utenfor Nobelinstituttet da presidentparet ankom.

Allerede torsdag morgen hadde demonstranter møtt opp; på Solli plass ble den amerikanske presidenten møtt av et stort banner med teksten: «Obama, you won it, now earn it».

**Les også:

Les også

Alle fredsprisvinnerne

Alle fredsprisvinnerne**

Møte med Stoltenberg

Det er et hektisk program presidentparet har for dagen i Oslo. Fra Nobelinstittuttet i Drammensveien bærer turen videre til regjeringsbygget der Obama fra kl 10.05 skal samtale med statsminister Jens Stoltenberg og fire andre statsråder. Møtet er planlagt å vare i 35 minutter og avsluttes med et lynkjapt møte med pressen der ett eneste spørsmål er planlagt.

Mens ektemannen er i møte i regjeringsbygget drar Michelle Obama til statsministerboligen for en samtale med Ingrid Schulerud, statsminister Stoltenbergs kone.

Les også

Anklager Obama for å være kynisk

Fortjener Barack Obama Fredsprisen? Si din mening her.

Publisert