– Den kaken var ikke fløten verdt

De borgerlige partilederne feiret seg selv med bløtkake da de lovet rekordrask bygging av Ringeriksbanen. Nå er prosjektet utsatt igjen.

KAKEFEST: De borgerlige partiene skulle gjøre det ingen hadde klart før, bygge Ringeriksbanen. Nå er byggestart utsatt til neste stortingsperiode. Da kan en ny regjering har overtatt. Tore Meek, Scanpix

– Dette er bare trist. Alle husker jo det bildet av den bløtkaken som var formet som et tog. Den lovnaden var dessverre ikke verdt fløten som ble brukt på kaken, sier Arne Nævra, samferdselspolitisk talsmann for SV.

Ikke før i 2022

Episoden han sikter til fant sted på Sundvollen i lokalvalgkampen for tre år siden.

Der varslet de fire borgerlige partilederne igangsettelse av Ringeriksbanen, og at målet var byggestart i 2019.

Onsdag slo imidlertid Jernbanedirektoratet fast at de med forventet bevilgningstakt ikke kommer i gang før i 2022.

– Konsekvensene av denne utsettelsen er stor. Jeg kjenner nå på en stor grad av usikkerhet, sier Nævra, og viser til at det i 2021 både skal skje en ny rullering av Nasjonal transportplan, samt avholdes et nytt valg. Det kan bety nye utsettelser.

Også Sverre Myrli (Ap) reagerer på utsettelsen.

– Det er nesten ikke til å tro. Og det viser at det ikke er Stortinget som bestemmer over jernbaneutbyggingen i Norge lenger, skriver han i kommentar, og viser til at Stortinget har vedtatt byggestart før 2021.

VENN AV JERNBANEN: Arne Nævra, SVs samferdselspolitiske talsmann, mener regjeringen bruker for lite penger på tog. Håkon Mosvold Larsen, Scanpix

– SV har ikke noe å vise til

Statssekretær Anders Werp (H) i Samferdselsdepartementet var en av flere politikere som var til stede på Sundvollen i 2015. Den gang som menig stortingsrepresentant fra Buskerud.

– Jeg husker godt den kaken. Den var god den. Det var en gledens dag for prosjektet. Nå har vi også fått den inn i handlingsprogrammet, sier han.

– SV-politiker Arne Nævra mener at kaken ikke var verdt fløten som ble brukt på den?

– Da SV satt i regjering var Ringeriksbanen et teoretisk prosjekt. SV har ikke noe å vise til på dette området.

– Hvorfor er det så vanskelig å få til byggestart i denne perioden?

– Det er sammensatt.

– Handler det ikke først og fremst om penger?

– Nå handler det først om få sluttført en plan. En tredjedel av planleggingsmidlene til Intercity brukes på Ringeriksbanen. Dette er et høyt prioritert prosjekt som det jobbes bra med, sier Werp.

JERNBANE: Anders Werp (H), statssekretær i Samferdselsdepartementet, mener prosjekt Ringeriksbanen går på skinner, tross flere års utsettelse. Bård Bøe

100 år med utsettelser

Ringeriksbanen har vært diskutert i over 120 år.

Utsettelsen onsdag er med andre ord langt fra den første.

Mest kjent er SVs hestehandel med tidligere samferdselsminister Kjell Opseth (Ap) på begynnelsen av 1990-tallet. Ved å støtte Lærdalstunnelen sikret de flertall for Ringeriksbanen.

Det mest tidsbesparende prosjektet på Bergensbanen kom imidlertid aldri.

En ny utsettelse skjedde ved fremleggelsen av Nasjonal transportplan i fjor. Da ble prosjektet utsatt fra 2019 til 2021/2022.

Ifølge Solvik-Olsen var dette fordi «fagfolkene sa de trengte mer tid» for å finne bedre og mer kostnadseffektive løsninger, noe BT seinere kunne avsløre at ikke stemte.

TRASEEN: Ringeriksbanen vil gi nærmere en time kortere reisetid.

– Holde presset oppe

Siden den gang har også den samlede prislappen på prosjektet steget fra 26 til 32 milliarder kroner.

– Nå må vi bare holde presset opp slik at vi kan få til byggestart i 2021, sier Hilde Magnusson, daglig leder i lobbyorganisasjonen Forum Nye Bergensbanen.

Hun har ikke gitt opp håpet, og viser til at Jernbanedirektoratet i sin handlingsplan sier at det er mulig å komme i gang tidligere hvis bevilgningene økes.

Uforpliktende om Arna-Stanghelle

Mens Jernbanedirektoratet varsler byggestart for Ringeriksbanen i 2022 og ferdigstillelse i 2029, så er de langt mindre forpliktende når det kommer til Arna-Stanghelle.

Her gjentas budskapet fra Nasjonal transportplan om igangsettelse en gang mellom 2024 og 2029, og ferdigstillelse på 2030-tallet.

– Det er veldig leit at det ikke er årstallfestet. Da er det mye lettere å skyve på. Et årstall binder. Er det noe statsråder hater så er det politisk støy, ikke minst fra distriktene, sier Arne Nævra (SV).

LOVET FOR MYE: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har lovet byggestart på Ringeriksbanen i 2019 og Arna-Stanghelle i 2021. Nå er begge prosjektene utsatt med minimum tre år. Vidar Ruud, Scanpix