Mann siktet for tre drapsforsøk i Oslo i 2012

En mann i 30-årene ble fredag pågrepet på Gardermoen, siktet for tre drapsforsøk i Oslo i 2012. Politiet mener episoden var gjengrelatert.

Publisert Publisert

To personer ble skutt og en ble knivstukket på utestedet Crystal Club i Møllergata i Oslo natt til torsdag 5. juli 2012. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • NTB

To personer ble skutt og en person knivstukket på utestedet Crystal Club i Oslo natt til torsdag 5. juli 2012.

Mannen som nå er pågrepet i saken, har vært internasjonalt etterlyst siden sommeren 2012. Han er siktet for tre drapsforsøk, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Politiadvokat Ingvild Myrold i Oslo politidistrikt sier at mannen ble pågrepet på vei inn i landet, og at pågripelsen skjedde uten dramatikk.

– Vi vet at han har oppholdt seg i utlandet, og vi har hatt en dialog med ham via hans forsvarer over flere måneder hvor vi har anmodet ham om å melde seg. Hans retur til Norge var frivillig, sier Myrold.

Ikke avhørt

Ifølge fengslingskjennelsen ble mannen utpekt som gjerningsperson gjennom avhør og anmeldelse fra fornærmede.

Mandag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Mannen i 30-årene er norsk statsborger. Myrold sier at han ikke har tatt stilling til siktelsen, men at han samtykket til varetektsfengslingen.

– Etter avtale med ham og hans advokat er han foreløpig ikke avhørt, men han vil bli avhørt i løpet av uken, sier hun.

Trolig gjengrelatert

I tiden etter voldshendelsen og fram til i dag er det gjennomført omfattende etterforskning, men ifølge politiadvokaten gjenstår fremdeles noe etterforskning før en eventuell tiltale er klar til å tas ut.

Mannen er tidligere straffet i Norge, men politiadvokaten vil ikke gå inn på hvilke typer saker han er straffet for.

Hun sier at episoden trolig var gjengrelatert.

– Etterforskningen har etterlatt et inntrykk av at handlingen skjedde i forbindelse med et gjengmiljø. Den videre etterforskningen vil avdekke hans delaktighet og motiv for handlingen, og om andre kan ha vært involvert, sier Myrold.

VG skrev i forbindelse med skyteepisoden for seks år siden at to av dem som ble skadd i episoden, er fra Eritrea, og at den ene av disse var involvert i en skyteepisode i Gamlebyen i Oslo i 2011.

En av de skadde var ifølge VG i 2009 mistenkt for drapsforsøk etter en skyteepisode utenfor utestedet Rå på Karl Johan, men saken mot ham ble henlagt.

Følte seg truet

Mannens advokat Nils Jørgen Vordahl sier til NTB at hans klient deler av tiden han har vært etterlyst, har oppholdt seg i Somalia, men at han nå kom til Norge fra Dubai.

– Det er et forløp til hendelsen han er siktet for som han ønsker å forklare seg for politiet om. Han oppfatter at han har vært truet av personer i et bestemt miljø, og han tidligere også har vært fornærmet i flere voldsepisoder. Han har i etterkant av hendelsen fått klare signaler om at dette miljøet har ønsket å hevne det som har skjedd, og han har derfor fryktet for sitt eget liv, sier Vordahl, og fortsetter:

– Slik jeg oppfatter det, er hovedgrunnen til at han forlot Norge, frykten for dette miljøet, og ikke at han ønsket å unndra seg politiet.

Han bekrefter at han har vært i dialog med politiet på vegne av sin klient, og at den siktede har forstått at han ville bli pågrepet når han returnerte til Norge. Han sier at det er avtalt avhør torsdag denne uken.

– Dialogen har blant annet gått på soningsforhold og at han ikke har ønsket å komme i fengsel med folk i miljøet han føler seg truet av. Jeg opplever at politiet har vist forståelse for frykten hans, sier Vordahl.

Publisert