Dette er Norges nye regjering

Jens Stoltenbergs tredje regjering presentert i dag.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Den nye regjeringen kom ut på Slottsplassen i dag klokken 11.30.

Blant dem: Bergens andre statsråd i denne regjeringen, som også er den yngste. 32 år gamle Audun Bjørlo Lysbakken blir ny barne— og likestillingsminister.

— Jeg er spent og ydmyk, sier Lysbakken idet han overtar nøklene etter Anniken Huitfeldt.

— Audun Lysbakken er en ny, spennende statsråd som helt sikkert bringer med seg kunnskap og engasjement til barne- og likestillingsdepartementet, sa Stoltenberg på partiledernes pressekonferanse.

— Jeg har hatt gleden av å diskutere med Lysbakken under forhandlingene om Soria Moria 2. Hva skal jeg si, det var inspirerende, sa Stoltenberg.

Les også

- Arbeidshester

60-årsgave

Anne-Grete Strøm-Erichsen får nytt departement i 60-årsgave: I morgen fyller hun år, i dag fikk hun den krevende jobben som helseminister.

– Det er mange ting som er viktige innenfor helse— og omsorgssektoren, men hvis vi ser litt frem er det samhandlingsreformen som er veldig viktig, sier Strøm-Erichsen til TV 2.

10-10 Stoltenberg startet presentasjonene med å takke de seks statsrådene som går ut av regjeringen.

— De har gjort en fantastisk innsats, sier statsmimisteren.

Han fremhevet også at ingen tidligere regjering har hatt en høyere kvinneandel.

— Her er det ti kvinner og ti menn, sier han.

To kvinner møtte på Slottet for første gang. Hanne Bjurstrøm (Ap) fra Oslo blir ny arbeidsminister, og Rigmor Aasrud fra Gran (Ap) blir fornyings- og administrasjonsminister.

Les også

Huitfeldt blir kulturminister

Jokere

Bjurstrøm er født i 1960 og er utdannet jurist. Hun jobber som spesialrådgiver i Miljøverndepartementet, der hun har rollen som Norges forhandlingsleder i de internasjonale klimaforhandlingene.

Hun fortsetter som sjefsforhandler frem til Klimatoppmøtet i København i desember. Dette blir godt mottatt i miljøorganisasjonene, der Bjurstrøm er godt likt.

Aasrud (49) er nyvalgt som representant fra Oppland på Stortinget. Hun har vært statssekretær i Helsedepartementet fra 2005 og er tidligere ordfører i Gran kommune.

En annen nykommer i det rødgrønne mannskapet er fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Comeback I Stoltenbergs fornyede mannskap er det også plass til tre statsråder som gjør comeback:

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen (59) blir ny finansminister når Ap overtar dette tunge departementet etter SV, og Grete Faremo (Ap) tar over som forsvarsminister. Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) får den nye rollen samordningsminister.

Tora Aasland (SV) får fortsette som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Trond Giske erstatter Sylvia Brustad i Nærings— og handelsdepartementet, mens nåværende barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt tar over for Giske i Kultur- og kirkedepartementet.

Miljøskifte på gang? Ifølge Dagsavisen forsøkte Stoltenberg å få Kristin Halvorsen til å fortsette som finansminister, men hun skal ha presset på for å bli kunnskapsminister etter at SV etter valget har prioritert knallhardt å gå for de departementene som de mener profilerer partiet best. Det betyr at partiet nå har statsrådene med ansvar for barn, utdanning, miljø, bistand og likestilling.

Ifølge Dagsavisen er det imidlertid ikke sikkert at Erik Solheim sitter perioden ut med ansvar både for bistand og miljø. SV skal vurdere å hente inn Inga Marte Thorkildsen som miljøvernminister når hun kommer tilbake fra fødselspermisjon, som trolig starter rundt juletider.

Bytter

Like før regjeringen ble offentliggjort, ble det klart at Liv Signe Navarsete blir kommunal- og regionalminister, mens Magnhild Meltveit Kleppa blir samferdselsminister. De bytter med andre ord departement.

Terje Riis-Johansen fortsetter som olje- og energiminister og Lars Peder Brekk som landbruksminister.

Hva synes du om kabalen? Si din mening her.

Publisert: