Farvel til formann Jensen

Frp-formann Siv Jensen gikk fredag over i historien. Inn klappet landsmøtet partileder og statsministerkandidat Siv Jensen.

NTB

– Helt i orden, sier tidligere formann Carl I. Hagen.

Til forskjell fra forrige gang tittelen var oppe til votering, på landsmøtet for to år siden, lå det denne gang en enstemmig innstilling til vedtektsendring på bordet til de 231 delegatene. Forslaget fra landsstyret ble vedtatt mot to stemmer.

– Utviklingen har vist at tittelen leder er den riktige. Forrige gang kom det nok litt brått på landsmøtet. Dette er en helt riktig tilpasning, sier Hagen.

Selv ledet han Frp i alle år som formann, men spørsmålet om tittelendring kom opp da Jensen overtok for Hagen som leder av partiet i mai 2007. Litt forlegen, men med gode miner til slett spill sa Jensen den gang at tittelen ikke skjemmet noen, og at det ikke gjorde henne noe å bli kalt «formann Jensen».

Onde hensikter

Endringen ble presentert av 2. nestleder Per Arne Olsen, som gjorde et poeng av at ikke alle medier og politiske motstandere brukte ordet «formann» med like edle hensikter.

– Jeg tror nok noen ville skape en assosiasjon med formann Mao, selv om en del pressefolk nok har vært nærmere ham enn vår leder. Vi sier farvel til formann Jensen og velkommen til partileder og kommende statsminister Siv Jensen, sa nestleder Olsen.

I sin hilsen til landsmøtet sa Jensen at det nå er Frps tur til å snakke om Frp, etter at alle andre partier og en ukelang LO-kongress har spredd det hun kalte usannheter og vrengebilder.

– Vår plan er å fornye Norge. Det er dette landsmøtet skal vedta. I sak etter sak skal vi vise at vi har løsninger, der alle andre har sviktet. Mange har forsøkt å skremme velgerne, målingene viser at de ikke lykkes, sa Jensen.

Hun oppfordret innstendig landsmøtet til å stå på helt til stemmelokalene stenger om kvelden 14. september.

Tilbakelent

– I 2007 gjorde vi også et godt valg, men ikke så godt som det lå an til noen uker i forveien. Holdningen rundt om i partiapparatet ble litt for tilbakelent. Det må ikke skje igjen, hamret partilederen inn.

Hun sa at Frp for første gang går til valg som et «reelt og anerkjent» regjeringsalternativ, og at partiet må belage seg på å bli saumfart av politiske motstandere og pressen.

– Dette må vi alle huske, både i vårt offentlige og private liv. Frp-hatten har vi på 24 timer i døgnet.

Nestleder Per Sandberg redegjorde for arbeidet på Stortinget siden forrige landsmøte. Han opplyste at partiet har levert 61 representantforslag, et eget statsbudsjett og et alternativt forslag til krisepakke.

– Dessuten har våre 38 representanter stilt 892 spørsmål i den muntlige og skriftlige spørretimen, skrøt 1. nestleder Sandberg.

SCANPIX