Malala: - Barn må kjempe for sine rettigheter

Barn må selv bidra i kampen for sin rett til utdanning, mener fredsprisvinner Malala Yousafzai.

Publisert Publisert

I OSLO: Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai holder en pressekonferanse på Nobel Instituttet tirsdag. Foto: NTB SCANPIX

  • NTB

— Dere kan forandre verden, oppfordret Malala på pressekonferansen tirsdag sammen med den andre prisvinneren, Kailash Satyarthi.

Les også

Malala: Glad for å være i Norge

Som eksempel pekte Malala på situasjonen i Swat-dalen i Pakistan hvor hun selv vokste opp. Her ble mulighet til utdanning bedre da skoleelevene selv stilte krav og trosset Taliban-bevegelsens forsøk på å holde jentene ute fra skolene. På pressekonferansen kalte Satyarthi Malala for det modigste barnet som tenkes kan. Den 17 år gamle pakistanske jenta er tidenes yngste fredsprisvinner.

— Jeg er så heldig som mottar prisen sammen med henne. Jeg håper at vi sammen kan gjøre verden fredeligere, sa Satyarthi, som i mange år har jobbet med å bekjempe barnearbeid i India.

Satyarthi sa på pressekonferansen at det er en stor ære å motta Nobels fredspris.

— Mine familiemedlemmer og jeg kom i går, og siden har venner i India spurt om jeg har med varme nok klær til kalde Norge. Jeg har svart at jeg aldri har kjent en slik varme som her i Oslo. Fra komitélederen og komitésekretæren, men særlig fra barn. Denne prisen er veldig viktig for millioner på millioner av barn som blir nektet en barndom, de blir nektet frihet og god helse. Barn som blir ofre for terror, som blir tvunget til prostitusjon og til å være barnesoldater. Dette er en stor ære for alle dem, en pris til alle guttene og jentene i verden, sa Satyarthi.

— Denne prisen gir oss en stor mulighet i vår kamp for barns rettigheter. En journalist spurte hva vi har felles, og jeg svarte at det er først og fremst at du er som min datter, sa han til Malala Yousafzai, som han deler prisen med.

Publisert