Strammer inn alkoholserveringen

Toppsjef i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), Bjørn-Inge Larsen, sier de vil innføre nye regler for hvor mye alkohol som kan serveres på arrangementer.

Publisert:

FOR MYE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen vil nå sette en grense for hvor mye alkohol som kan serveres i departementets regi. Foto: Scanpix

Konfrontert med regningen fra Lysebu, der det ble servert 40 flasker vin til 39 gjester, svarer han:

— Det er for mye for et arrangement i regi av HOD. Jeg kan ikke si helt hva som er historien bak dette. Det er mulig at det har spilt en rolle at det ble bestilt middag til 60 kursdeltakere, og en del ikke kom til middagen. Men det skal uansett ikke være slik.

Les også

Her er regningene etter helsetoppenes rotbløyte

Regningene som kommer frem i denne artikkelen, vil få konsekvenser for praksisen i HOD. Larsen påpeker at verken han eller helseminister Jonas Gahr Støre har vært lenge i departementet. Han opplever likevel ikke at det er en ukultur blant de ansatte.

Skal sette grenser

- De eksemplene du trekker frem er eksempler hvor det er konsumert for mye. Dette er ikke eksempler på moderat forbruk, og det ønsker vi at det skal være.d

- Hvordan skal dere sikre et moderat forbruk i fremtiden?

- Det er ikke så veldig krevende. I forbindelse med at vi bestiller inn til arrangementer skal det settes en grense for hvor mye alkohol som kan serveres.

Etter at Jonas Gahr Støre (Ap) tok over som helseminister, har han i en rekke anledninger tatt til orde for mer bevissthet rundt den selvfølgelige plassen alkohol har i enhver tilstelning.

Støre svarer ikke

BT har ved flere anledninger bedt om et intervju med statsråden om denne saken. Dette er blitt plent avvist av departementet, som viser til at departementsråd Larsen har svart.

Tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mener politikere og byråkrater må sette handling foran ord.

Hun husker seminaret og den påfølgende middagen med helsetoppene på Lysebu. BT treffer forsvarsministeren mens hun deler ut roser for Ap på valgkampstand i Arna. Når vi viser henne regningen fra middagen, sier hun følgende:

- Jeg er enig i at 40 flasker for 39 personer ser mye ut. Men jeg opplevde aldri dette som noen form for sjøslag. Jeg har ikke sett noe overdrevet konsum, men jeg går selv alltid tidlig og legger meg ved slike tilstelninger.

Hun presiserer samtidig at hun er veldig opptatt av at alle regningene til departementene hun har styrt skal følge regelverket.

- Ting skal ikke fremstå som overdådig, og jeg er selv ganske nøktern når det kommer til alkohol.

Hvor bør grensen gå? Si din mening.

Publisert: