Ap anerkjenner Palestina - med forbehold

Arbeiderpartiet går inn for å anerkjenne Palestina som egen stat, men ikke uten videre.

STORTINGET: Palestina-komiteen arrangerer her en markering foran Stortinget. NTB SCANPIX

I det enstemmige vedtaket som ble gjort på Ap-landsmøtet i formiddag, har partileder Jonas Gahr Støre sikret seg en retrettmulighet. Her heter det at en fremtidig norsk Ap-regjering først skal anerkjenne Palestina som uavhengig stat,dersom de neste årene viser at det ikke er fremgang i fredsprosessen, og ikke den ulovlige bosettingen på Vestbredden stopper opp.

Les også

BT mener: Anerkjenn Palestina

Støre trenger dette handlingsrommet, fordi han er redd for at Norge skal havne i samme situajsonen som i Sverige. Den svenske regering har anerkjent Palestina. Israel har svart med å bryte kontakt med landet og hindrer den svenske utenriksministeren å besøke landet.

Vedtaket innebærer brudd med den tradisjonelle, norske Midtøsten-politikken, men er på linje med et stort flertall av FNs medlemsland. Sverige, Island, Storbritannia, Frankrike og Spania gjort lignende vedtak.

Siden Osloavtalen fra 1993 har den norske holdningen vært at anerkjennelse skulle komme som følge av en ferdig forhandlet fredsavtale mellom israelere og palestinere.