Raja tar opp Anundsen-video i kontrollkomiteen

Venstres Abid Raja vil ta opp videoen til justisminister Anders Anundsen (Frp) i kontrollkomiteen på Stortinget. Anundsen fastholder at filmen er uproblematisk.

Publisert:

VALGKAMPVIDEO: Venstres Abid Raja mener at justisminister Anders Anundsens video er et innslag i valgkampen. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

NTB

Venstre-representanten mener bestemt av filmen «Trygghet i hverdagen», som kostet 50.000 kroner å lage, er en valgkampvideo for Frp, ikke en informasjonsvideo for Justisdepartementet.

Valgkampvideo

— Jeg har ikke notert meg en eneste ekspert som har sagt at dette er noe annet enn en valgkampvideo. Justisministeren er den eneste som hevder det, og Frp bruker den i valgkampen, sier Raja til NTB.

— Jeg sitter i kontrollkomiteen, som har som oppgave å se om departementet følger vedtak som Stortinget har fattet. Jeg kan ikke huske at Stortinget har bevilget penger til at Justisdepartementet skal lage en valgkampvideo for Frp. Det kan være brudd på partifinansieringsloven, fortsetter Abid Raja.

Anundsen avviser kritikken

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen sier han er glad for at så mange har sett videoen.

— Jeg håper også at andre politikere først og fremst kan fokusere på hva de har gjennomført eller vil gjennomføre, sier Anundsen til NTB.

Han viser til at flere statsråder tidligere har benyttet Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) til å produsere videoer som informasjonsvirkemiddel og publisert dem på regjeringens nettsider - uten at noen, ifølge Anundsen, har ment at det er problematisk.

— Det er fortsatt ikke problematisk slik jeg ser det, men kontroll- og konstitusjonskomiteen må fokusere på de sakene de mener er viktigst for å sikre demokratiet, sier justis- og beredskapsministeren.

Kolberg: Embetsverket er misbrukt

Komitéleder Martin Kolberg (Ap) er åpen for å behandle saken når kontroll- og konstitusjonskomiteen samles om noen uker.

— Hvis Abid Raja tar opp dette til behandling 16. september, vil saken bli diskutert. Det som taler for behandling, er at statsminister Erna Solberg ikke klargjør regjeringens syn på bruken av embetsverket, som jeg mener er misbrukt i denne situasjonen, sier Kolberg til NTB.

Hvis en tredel medlemmene i kontrollkomiteen krever det, skal det avholdes høring. Det innebærer at fire av de tolv som sitter der, må gå inn for noe slikt.

- Bør trekkes umiddelbart

Allerede før kontrollkomiteen diskuterer saken, bør filmen fjernes fra Justisdepartementets nettsider, mener Abid Raja.

Han begrunner det blant annet med at videoen kan ha stått for et brudd på personvernlovgivningen gjennom at den har vist gjenkjennbare bilder av innsatte på asylinternatet på Trandum ved Oslo lufthavn.

Justisdepartementet og DSS har sørget for at videoen som nå ligger ute, er sladdet slik at personene ikke skal være gjenkjennelige. Abid Raja mener imidlertid dette ikke holder.

— De er sladdet, men det innebærer en merkrenkelse, uttalte han fredag. Raja hevder sladdingen bare vil føre til at folk søker opp originalvideoen andre steder på nettet.

Fredag ble det ifølge Dagbladet klart at Datatilsynet gransker videoen med justisministeren nettopp med bakgrunn i bildene fra Trandum.

Publisert: