Ikeas trådløse lading er genial

Men ikke hvis du har Iphone.

BEFRIENDE: Det er utrolig befriende å lade mobilen trådløst.
Ikealampen.jpg
STORT: Ikea-dekselet er så tykt at vi nesten ikke fikk koblet til et eneste hodesett. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no
NATTA! Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no
HVOR? Gjett hvor du skal lade mobilen. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no
ENKLERE: Samsung S5 med ladedekselet sitt på. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no
MATCHER: Ikke det lekreste dekselet, men det matcher i det minste lampen. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no
KLADD: Se på den kladden! Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Ikea tolk nylig skrittet inn i et hittil uprøvd marked for den svenske møbelgiganten — mobiltilbehør.

LADELAMPEN: IKEA-lampen Varv. FOTO: IKEA

Ikke akkurat en produktkategori vi hadde tippet de ville satse på, mennå som de både selger TV-erog solcellepaneler, burde vi kanskje ikke være overrasket lenger.Mobiltilbehøret deres kommer i form av både mobildeksler til en håndfull mobiler, i tillegg til møbler som lar deg lade mobilen din trådløst. Nå har vi prøvd ladelampen Varvtil 595 kroner i en uke, og det er ingen tvil om at Ikea er inne på noe virkelig kult.

Få orden i kabelrotet

MATCHER: Ikke det lekreste dekselet, men det matcher i det minste lampen. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Ikea håper å kunne gjøre livet ditt kabelfritt, eller i hvert fall nesten. Ideen er veldig enkel— du legger mobilen din på et lite ladefelt på nattbordet eller lampen fra Ikea, og den begynner å lade.Dette forutsetter selvfølgelig at du har en mobil som støtter trådløst lading, noesom fortsatt er ganske uvanlig.

Omtrentsamtlige av Nokias (nå Microsofts) Lumia-modeller har støttefor trådløst lading, i tillegg til Googles Nexus-telefoner, LG G3 og Samsungs nyeste S6-telefoner.

Så lett sender du lange Snapchat-videoer

Men hva med Iphone, da?

Ikea ville forsikre seg om at Iphone-brukere ikke skulle føle seg snytt, da de lanserte de nye møblene.

Derfor har desluppet deksler for samtlige Iphone-modeller tilbake til Iphone 4, som gir dem trådløs lading. I tillegg har de laget bakdeksler til Samsung Galaxy S3, S4 og S5. En grei nødløsning, helt til du faktisk setter på dekselet. Men la oss ta det hyggelige først:

Genialt når det fungerer

HVOR? Gjett hvor du skal lade mobilen. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Hvis du har en telefon med innebygd støtte for trådløs lading, får Ikea-møblene virkelig vist hva de er gode for. Vi prøvde for eksempel å legge Samsungs nye toppmodell Galaxy 6 Edge på ladefeltet på lampen vår, og den begynte å lade umiddelbart.Et lite pip fra mobilen fortalte oss at den var koblet til, og ladeplaten svarte med et svaktblink. Lyset fra ladeplaten vil imidlertid nesten aldri synes, ettersom den blir dekket av mobilen.

Trådløs ladinggår bitte litt tregere enn en vanlig mobillader. Dette er imidlertid neppe du vil legge merke til, ettersom du sannsynligvisvil bruke laderen på kontoret mens du jobber, eller på nattbordet mens du sover. Det gjorde i hvert fall vi, og telefonen var aldri i fare for å dø.

Med en mobil som støtter trådløs lading er Ikeas nye møbler helt geniale. Det blir imidlertid ikke like moro hvis du er nødt til å bruke et ladedeksel, ogsærlig ikke hvis du er Iphone-bruker.

Klønete Iphone-deksel

KLADD: Se på den kladden! Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Jegutstyrte Apple-telefonen minmed det nye, hvite dekselet fra Ikea, kaltVitahult. For en hundrelappfår du et monster av et deksel, som gjør telefonen både tykkere, bredere og mye høyere:Klossen på undersiden av telefonen er faktisk så tykk at det var umulig å plugge inn etvanlighodesett. Hullet ned til hodetelefoninngangen på telefonen var rett og slettfor dypt, og den eneste kabelen vi fikk lirket hele veien innvar Apples egne øreplugger.

En annen merkelig detalj er at dekselet bytter ut Lightning-inngangen på undersiden av telefonen til en micro-USB-inngang, altså den samme inngangen Android-mobiler bruker. Dermed må du ta av dekselet igjen hvis du vil lade telefonen med en vanlig Apple-lader.

STORT: Ikea-dekselet er så tykt at vi nesten ikke fikk koblet til et eneste hodesett. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Heldigvis fungerte selve ladingenakkurat som den skulle. Så fort telefonen var nær ladeplaten, begynte den å lade. I løpet av en time hadde batteriet gått fra omtrent 30 prosent til 100. Dette gjorde imidlertid dekselet usedvanlig varmt, men ifølge Ikea er dette både vanlig og helt ufarlig. Siden dekselet var så stort og klønete, endte jegopp med å bare settedet på hver gang jeg ville lade telefonen, og ta det av igjen da den var ferdig.Det var fint å bare kunne legge fra seg mobilen på nattbordet rett før jeg sovnet, uten å fomle med en ladekabel.

Det var også greit å kunne ta telefonen rett fra nattbordet da jeg våknet, uten å få med en ladekabel og en stikkontakt på kjøpet. Jeg skulle bare ønske dekselet fra Ikea var mindre, så jeg faktisk hadde giddet å bruke det...

«Verdens pinligste pappa» fulgte datteren til skolen med drone

Litt lettere med Samsung-mobiler

ENKLERE: Samsung S5 med ladedekselet sitt på. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Samsung-varianten av Vitahult-dekselet var myemer medgjørlig. I stedet foret vanlig deksel er det nemlig bare en erstatning for baklokket på telefonen. Det gjør at telefonenblir bittelitt tykkere, men ellers fungerer den akkurat som vanlig.Dermed slapp vi irritasjonsmomentene Iphone-varianten kom med, og kunne lade mobilen trådløst hver natt. At telefonen ble litt tykkeregjorde ossegentlig ikke så veldig mye.

Konklusjon

NATTA! Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no

Ikea har nok rett i én ting — fremtiden er trådløs. Selv om vi ennå er langt unna en hverdag hvor alt kan lades via bordplater, er vi i hvert fall ett skritt nærmere nå.Foreløpig er det imidlertid bare en håndfull brukere som vil få maksimalt ut av de nye produktene fra Ikea. For dem er det til gjengjeld helt herlig. Det er nemlig utrolig befriende å lade telefonen trådløst, og bare trenge å legge mobilen ned for at batteriet skal bli grønt igjen. Det er framtiden.

Bruker du imidlertid enIphone, eller en HTC One M9for den saks skyld, er ikke framtidenherhelt ennå. Dekslene som finnes til Iphone- og eldre Samsung-modeller gjør jobben sin, men de gjør også telefonen tykkere og kjipere.

Gleden av å lade trådløst forsvinner litt når det samtidig gjør telefonen irriterende å bruke.

**Det finnes imidlertid en god løsning for Iphone-brukere også:

Slik får du trådløs lading til iPhone for 149 kroner**

Publisert: