- Jeg er redd for sprøyter

Jente (12) ber om råd for sprøyteangst. Sjekk rådene her.

SPRØYTESKREKK. Du må ta kontroll over hjernen din. Når du gruer deg, må du forsøke å stoppe tankene før de tar av, skriver Vera Micaelsen.
  • Spaltist I Aftenposten Junior
  • Forfatter
  • Vera Micaelsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Denne artikkelen er fra Aftenposten Junior – Norges eneste avis for barn og unge. Hver uke svarer forfatter Vera Micaelsen på spørsmål om følelser.

Hei Vera!

Jeg har sprøyteangst.Jeg hater sprøyter. De er så lange og ekle. Jeg skal borre

i en tann om noen dager.Jeg gruer meg veldig, men jeg kommer til å nekte å ta sprøyte!Har du et tips om hvordan man ikke kan få vondt?

Hilsen jente (12)

Hei!

Takk for et fint spørsmål. Det gått litt tid siden du sendte inn spørsmålet, så nå har du nok vært hos tannlegen. Men du kommer til å få flere sprøyter fremover. Da kan det være nyttig med råd likevel.

Vera Micaelsen, forfatter

Redselen sitter i hodet

Når vi gruer oss, kan det være fordi tankene våre finner på skumle ting. Sprøyter gjør ikke veldig vondt. Likevel er det mange som ikke tør ta sprøyter fordi de tenker at det gjør vondt. Tanken om at noe spisst skal stikke oss, er så skummel at vi ikke klarer være rolige. Jo mer vi tenker, jo verre blir det.

Du bestemmer

Du må ta kontroll over hjernen din. Når du gruer deg, må du forsøke å stoppe tankene før de tar av. Det er du som er sjef inni hodet ditt, ikke tankene. Du må holde fast på det du vet er sant; nemlig at det ikke gjør så vondt å ta sprøyter. Det er ikke så vondt og det er ikke farlig.

Hjernen liker å være redd

Vi mennesker er rare. Vi liker faktisk å være redde. Når hjernen først begynner å tenke skumle tanker, klarer den ikke stoppe. Når vi er redd, må hjernen finne løsninger. Det er det beste den vet. Når den må løse utfordringer, jobber den aller best. Derfor er det så vanskelig å stoppe tankene når man blir redd. Vi må virkelig konsentrere oss for å vri tankene til å være fornuftige.

Du kan øve

Det går an å trene hjernen til å tenke fornuftig. Men da må man øve. Og man må ville det. Sprøyteskrekk er supert å øve på. Se for deg at du skal ta sprøyte, kjenn hvordan du gruer deg. Øv på å stoppe tankene før du blir ordentlig redd. Si til deg selv at det ikke er farlig, si at det ikke er vondt. Du kan stikke deg selv i armen med neglen din, så vondt gjør det. Ikke la hjernen bestemme. Du er sjefen.

Det er nyttig å kunne kontrollere tankene sine. Derfor anbefaler jeg deg å øve.

Lykke til!

Klem fra Vera

Les flere spørsmål og svar fra Junior her:

Publisert: