Vellykket retrohyllest

Ikke la deg lure av utsiden, X100S er stappfull av moderne teknologi.

Publisert: Publisert:

Passer for:

 • Brukere som trenger kombinasjonen liten størrelse og god bildekvalitet
 • Brukere som savner rammesøkerkameraer
 • Brukere som vil ha søker
 • Brukere som ser mulighetene i fastoptikk.

Passer ikke for:

 • Brukere som trenger god oppløsning på skjermen
 • Brukere som er avhengig av god videokvalitet
 • Brukere som er redde for manuelle innstillinger
 • Brukere som ønsker god følgefokus
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Hele testen leser du på Akam.no

Konklusjon

Det var en følelse som slo meg mer enn noe annet da jeg var på veteranbusstreff i Lærdal: Dette kameraet gjør deg inspirert. Men blir du en bedre fotograf?

X100S_LENS_CAP_R-TomBjn9tDB.jpg

Ikke med en gang, men inspirasjon er det viktigste drivkraften bak forbedringer. Slik sett fungerer X100S veldig godt.Det er dessuten kjempeenkelt å ta bilder rett ut av boksen med X100S. Så lenge du ikke skal justere noe. Da blir det plutselig litt vanskeligere.

Menyfunksjonen er bittelitt rotete, men ikke mer enn at du lærer deg det på et par timer. Det var litt forvirrende at ISO 100 ikke kunne velges mens du skyter RAW, det samme gjelder for ISO 12800-25600, og det kan man lese seg frem til i manualen.

Det her er tingen: Vi liker at kameraene skal være intuitive og lette å skjønne.

For til tross for sitt retroutseende, er X100S stappfull av teknologi. Teknologi og funskjonalitet som med fordel kunne vært bedre formidlet til brukeren. Men til slutt ble jeg og X100S veldig gode venner.

Fantastisk søker

Den innebyggede søkeren er fantastisk. Selv brukte jeg faktisk den elektroniske søkeren mest, men den optiske søkeren er som snytt ut av et klassisk rammesøker-kamera fra Leicas gullperiode.

Overgangen mellom optisk og elektronisk er også sømløs, så lenge du lærer deg hvordan. Hint: En spak rett ved objektivet.

X100S er utstyrt med noen veldig smarte funksjoner. Digital bildesplitt (digital split imaging) er også et resultat av Fujifilms nostalgiske, men så moderne bildeingeniører. Det fungerer knall for å fokusere.

X100_BACK-LYt9xAtIfk.jpg

I tillegg er det smart med ND-filteret, men det kommer vel som en konsekvens av at lukkertiden ikke fungerer ordentlig over 1/1000 sekund, med mindre du blender kraftig ned.

Autofokusen til X100S er absolutt ingen sinke og den er herlig å bruke. Spesielt pluss for at du kan la kameraet stå på manuellfokus og bruke AF/AE-L-knappen til å justere fokus når du trenger det.

Bildekvalitet

Fujifilm X100S har en veldig tilfredsstillende bildekvalitet. Bildefilene vi får ut av kameraet er, så fremt vi har gjort jobben vår, skarpe og fine.

X100_TOP-VUzzcowS8K.jpg

Du har i tillegg muligheten til å tøye og strekke disse filene ganske godt i et redigeringsprogram uten at det går veldig ut over kvaliteten.

I tillegg er dynamikkomfanget til X100S godt, og spesielt godt på ISO 800-1600. Du bør med andre ord ikke være redd for å ta med dette kameraet ut om kvelden, utover at retrotjuvene kommer til å jage deg natta lang.

X100S har en god detaljrikdom, og som vi viste på sist side, optikk hvis både utside og innmat absolutt står i stil til resten av kameraet. Det er definitivt positivt. Det er lite negativt å påpeke med dette kameraet.

Mer om bildekvaliteten kan du lese på Akam.no

Ikke for alle

FINEPIX_X100_mit_Tasche-uW4IQFYwBw.jpg

X100S er ikke for alle, selv om det er et herlig kamera. Du må lære deg å sette pris på noen begrensninger for å fullt ut kunne nyte fordelene ved kameraet.Jeg synes kameraet er fantastisk, men må innrømme at jeg er veldig spent på hva Fujifilm kommer til å lage videre. De har definitivt lært seg formelen nå. Spørsmålet er; kommer vi til å se en fullformatsversjon av X100S, kanskje med utskiftbar optikk?

Kort sagt:

Stryrker:

+Veldig god byggekvalitet

+Kompakt størrelse

+Tidløst design

+Knallbra søker

+Rask autofokus

+Temmelig bra skuddtakt

+Stort sett rask betjening etter noe tilvenning

+Veldig god senterskarphet

+Veldig god bildekvalitet

+Svært solid fargegjengivelse

+Fint støynivå opp til ISO 6400

Svakheter:

-Ikke veldig komfortabelt grep

-Noe uoversiktelig betjening til tider

-Svak oppløsning på skjerm

-Noe upålitelig følgefokus

-Forvirrende videomodus

-ISO 100 + 12800-25600 kun til JPEG

Fakta:

Lanseringsdato: 07.01.2013

Veil v/lansering: 9999,- Testdato: 24.05.2013

Pris på testdato: 9600,- Innebygget blits: Nei (ekstern medfølger)

Tilbehørssko: Ja, hotshoe

Lagring: SD/SDHC/SDXC

Størrelse: 126,5 x 74,4 x 53,9 mm

Vekt: 405 gram

Vekt m/ batteri og minnekort: 440 gram

Alternativer

De aller fleste fotoprodusentene har nå minst ett bein inne på markedet for speilløse systemkameraer. Nedenfor har vi listet opp noen av konkurrentene.

 • Nikon 1 V2 : Et kamera som er hakket raskere enn X100S, men som har en mindre bildebrikke. Bildekvaliteten er et par hakk dårligere. Har lavere oppløsning enn X100S
 • Sony Cyber-shot RX1 : Verdens eneste kompaktkamera med fullformatsbrikke. Er for de færreste av oss. Høyere oppløsning, dårligere batterikapasitet samt heftig Carl Zeiss-optikk er stikkordene. Og selvsagt mye dyrere.
 • Fujifilm FinePix X-Pro1 : Et kamera som kan sies å være en halv generasjon eldre enn X100S. Har utskiftbar optikk og veldig god skjerm, men mangler noen av finessene som X100S er utstyrt med. Omtrent lik pris, men husk at du må ut med penger for optikk.
 • Sony NEX-6 : Et av de beste speilløse systemkameraene du kan kjøpe. Veldig mye verdi for pengene, enkel betjening og super bildekvalitet. Rundt fire tusen kroner billigere enn X100S.
 • Olympus OM-D E-M5 : Et annet klart retroinspirert kamera. Mindre bildebrikke, men har optisk bildestabilisering. I tillegg er OM-D E-M5 nesten tre tusen kroner billigere. Bedre grep enn X100S
 • Sony A77 : Høyere oppløsning, billigere, bedre grep og noe bedre videomodus.
 • Nikon D7100 : Klassisk speilrefleksmodell, til en litt billigere penge enn X100S. Et helt annet type kamera enn X100S, men de har det felles at de kan ta knallbilder. Bedre videomodus på D7100, samt mye bedre batterikapasitet. D7100 er naturlig nok mye mer klumpete, og en del større.

Les også: Årets fotoprodukt 2012

Publisert: