IS-siktet kvinne erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen

Den IS-siktede kvinnen samtykker til varetektsfengsling i fire uker og vil samarbeide med PST, sier hennes forsvarer.

Publisert Publisert

PRESSEKONFERANSE: Advokat Nils Christian Nordhus (t.v.) og spesialrådgiver i folkerett Mads Harlem holdt søndag pressekonferanse om den terrorsiktede IS-kvinnen som ankom Norge med sine to barn natt til lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

  • NTB

– Min klient har sagt seg villig til å samarbeide med PST. Det er planlagt en omfattende avhørsprosess i aller nærmeste framtid, sa den terrorsiktedes forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

PST gjennomførte innledende avhør av kvinnen søndag.

Nordhus sier de fikk beskjed av Utenriksdepartementet 16. oktober i fjor høst om at de hadde besluttet å forsøke å hente ut kvinnen og barna fra leiren.

– Det var avgjørende av hensyn til sikkerheten for barna og deres mor at jeg bevarte den fullstendige taushet om opplysningene jeg fikk. Det måtte vi gjøre. Mor ble selvfølgelig orientert, sier han.

Regjeringen har, mot Frps vilje, bidratt til å hente hjem kvinnen og hennes syke sønn fra Syria. Den 29 år gamle kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen sent fredag kveld. Kvinnen er siktet for deltakelse i terrororganisasjoner.

Kvinnen ble umiddelbart pågrepet ved ankomsten og befinner seg under vakthold på Ullevål sykehus. Barna får der helsehjelp, og de blir fulgt opp av barnevernet.

Tok av seg nikab

Så snart hun var ute av Syria og al-Hol-leiren, kvittet den terrorsiktede 29 år gamle kvinnen seg med sin heldekkende nikab, ifølge forsvareren.

På spørsmål om hvorfor den norske kvinnen har tatt av seg det symboltunge plagget, svarte advokat Nils Christian Nordhus:

– Fordi hun ikke har behov for å ha det på.

– I forbindelse med operasjonen ble jeg holdt løpende orientert om at det å få av seg denne drakten var noe av det hun følte en veldig lettelse over. Det var en stor lettelse for henne å faktisk få andre klær, sa Nordhus.

Han la til at kvinnen ønsker å samarbeide med PST og ta et oppgjør med det livet hun gjennom mange år har levd i Syria.

– Hun har hatt det grusomt, sa Nordhus, som fremholdt at kvinnen har beskrevet oppholdet i Syria som et mareritt.

Les også

Dette venter barna til den IS-siktede kvinnen i Norge

Sakens kjerne

Ifølge Nordhus er kvinnen svært preget både av tiden i al-Hol-leiren og over årene før det.

– Jeg blir forundret når jeg leser en del medieoppslag som gir karakteristikker av min klient som jeg savner grunnlag for når jeg leser PSTs siktelse av henne, sier advokaten.

Han understreker at kvinnen ikke er siktet for å være stridende og ha en militær rolle.

– Sakens kjerne blir om det faktum at hun befant seg i Syria og har hatt relasjoner til personer som kan knyttes til terrororganisasjoner, og derunder spilt en rolle som husmor, regnes som deltakelse i en terrororganisasjon, sa han.

– Det er en rekke aktuelle spørsmål. Hadde hun mulighet til å komme seg ut derfra? Var hun fanget av systemet og de faktiske premisser som rådet i livet hennes der. Det blir nok kjernen i denne saken, sa han videre.

Vil ikke kommentere sykdom

Forsvareren til den terrorsiktede kvinnen sier han verken nå eller i framtiden vil svare på spørsmål om helsetilstanden til hennes fem år gamle sønn.

– Det er av hensyn til skjerming av barna, av hensyn til respekten for barnas personvern og fordi det nå er helt andre offentlige aktører som først og fremst forvalter barnas sikkerhet og framtid, sier advokat Nils Christian Nordhus til NTB søndag.

Advokaten uttalte seg imidlertid i fjor flere ganger offentlig om helsetilstanden til kvinnens to barn. På gjentatte spørsmål om hvorfor han i dag, i motsetning til før, ikke vil uttale seg om helsen til barna, svarer Nordhus:

– Da var situasjonen en helt annen. Nå er situasjonen den at de er i sikkerhet. Det var de ikke i sommer. Nå er de i trygghet. Det var de ikke i sommer. Nå får de forsvarlig helseoppfølging, det fikk de ikke i sommer. Det er ganske avgjørende, store forskjeller.

– Vårt utgangspunkt var jo selvfølgelig at vi heller ikke ønsket å gå ut med disse opplysningene i sommer og i høst, men da var vi i en tvangssituasjon. Det er vi ikke nå. Nå er de ivaretatt, og da er vi tilbake til punkt null, nemlig at helseopplysninger om fem år gamle gutter ikke tilhører offentligheten, sier Nordhus.

Heller ikke utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ville svare på spørsmål om guttens helsetilstand da hun ble intervjuet i Dagsrevyen lørdag kveld.

– Bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet, sa Søreide da kvinnen og hennes to barn ankom Norge.

Nordhus retter en spesiell takk til MDGs Une Bastholm og også Utenriksdepartementet.

– Jeg retter en spesiell takk til alle UDs ansatte. De har spilt en avgjørende rolle for å redde livet til femåringen, sa han.

Besteforeldrenes kamp

Barnas besteforeldre takkes også.

– Uten besteforeldrenes utrettelige kamp for de to barnebarna ville familien aldri ha overlevd. Deres årelange innsats og også deres innsats de siste månedene har vært avgjørende for vellykket evakuering, sa Nordhus.

Han sier at han har hatt tre hovedfokusområder siden det ble kjent at familien skulle hentes til Norge.

– Det første var å sikre at de norske barna og deres mor kom trygt og skjermet hjem til Norge. Det andre var at jeg ønsket å ivareta mine forpliktelser som kvinnens forsvarer, ved først å få snakket med henne om saken. Det tredje var ønsket om også å sikre at Politiets sikkerhetstjeneste først av alle skulle få kvinnens stillingtagen til straffskyld, sa han.

Publisert