Anmelder ektepar for barneekteskap

Et ektepar er anmeldt for å ha giftet bort og kjønnslemlestet sin 13 år gamle datter.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Human Rights Service har anmeldt et norsk-somalisk ektepar for å ha kjønnslemlestet og giftet bort sin 13 år gamle datter.

Jenten skal ha blitt giftet bort til en voksen mann i en moské i Oslo, ifølge anmeldelsen, som ble overlevert et politidistrikt i Sør-Norge i går.

Jenten skal ikke ha vært til stede under vielsen i moskeen. I stedet skal faren ha møtt som hennes stedfortreder. Ektemannen er ifølge HRS gift fra før, og har selv barn i 13-årsalderen. Både jenten og hennes norsk-somaliske foreldre skal ha dobbelt statsborgerskap.

– Sydd igjen

13-åringen skal også ha blitt omskåret og sydd igjen, noe som førte til at hun måtte på sykehus i Norge. Deretter ble hun sendt ut av landet til en by Europa.

«Under oppholdet der skal hun ha blitt sydd igjen for andre gang, før hun returnerte til Norge», heter det i anmeldelsen.

– Dette er en sak som vil vokse i omfang, og hvor vi regner med at det vil dukke opp flere opplysninger, sier informasjonsleder Hege Storhaug i HRS.

– Snakker du da om flere overgrep mot denne jenten, eller at det er flere fornærmede?

– Begge deler, sier Storhaug.

– Tilbake i Norge

Av hensyn til politietterforskningen og organisasjonens kilder vil hun ikke kommentere anmeldelsen ytterligere. Den er lagt ut i sladdet versjon på HRS' nettsider.

13-åringen skal nå være tilbake i Norge, men HRS kjenner ikke til om hun er overlevert til «ektemannen».

– Hvor har dere opplysningene fra?

– Det er forskjellig fra sak til sak. I dette tilfellet har vi fått kjennskap til saken ved at jenten går på skole, sier Storhaug.

– Dere tar flere forbehold i anmeldelsen, og bruker uttrykk som «mulig utstrakt vold» og «mulig utført kjønnslemlestelse». Hvor sikre er dere på opplysningene?

– Ikke 100 prosent sikre

– Det er ikke straffbart å melde feil. Vi kan ikke være 100 prosent sikre, men vi hadde ikke gjort det hvis vi ikke mente det var forsvarlig. Det er politiets oppgave å etterforske saken. Det jeg kan si er at vi har hatt den under oppsyn i flere måneder, sier Storhaug.

Hun sier HRS vil overlevere flere opplysninger muntlig til politiet i dag.

Human Rights Service har de siste årene gått til anmeldelse i fem saker som gjelder kjønnslemlestelse.

– En av sakene er henlagt, til tross for at jenten beviselig var kjønnslemlestet. Resten er fortsatt under etterforskning. Dette er første gang vi også går til anmeldelse for barneekteskap, sier hun.

For første gang har Hege Storhaug og HRS anmeldt et ektepar for barneekteskap. Den 13 år gamle jenten er også kjønnslemlestet, ifølge HRS.
Publisert: