- Jens støtter ikke styrkene i Afghanistan

Oslo Høyres leder Michael Tetzschner mener Jens Stoltenberg ikke støtter de norske troppene i Afghanistan. Landets statsminister vil ikke hisse opp SV, mener han.

SCANPIX

  • Aftenposten.no
  • Oda Aarseth

Valgforsker Frank Aarebrot gikk denne uken ut og betegnet debatten om utenrikspolitikk i valgkampen som skremmende stille.

— Det må være veldig rart å være norsk soldat i Meymaneh og følge debattene på fjernsyn, og oppleve at ikke en eneste referanse er gjort til dem, med tanke på at Norge er i krig og det bare er Torstein Dahle (Rødt) som har vært frekk nok til å antyde det, sa Aarebrot til Aftenposten.

Det er nokså bred enighet om de norske styrkenes engasjement i krigen. Det er kun Sosialistisk Venstreparti (Sv) og partiet Rødt som har programfestet at de vil trekke ut styrkene fra Afghanistan.

Les også

Drepte Taliban-krigere

SV har vært lite ivrig på å snakke om dette temaet under valgkampen.

Aarebrot er spesielt kritisk til Arbeiderpartiet (Ap) og Høyre (H) for ikke å ta opp utenriksspørsmål på en mer offensiv måte.

Nå tar Høyre opp kampen.

Regjeringsharmoni

Jens Stoltenberg har ikke besøkt Afghanistan siden 2005. Høyre-toppen Michael Tetzschner mener det er respektløst av landets øverste leder, skriver Aftenposten.no

— Jens Stoltenberg støtter ikke de norske styrkene i Afghanistan. Det blir lagt merke til av våre allierte, Taliban og ikke minst våre egne soldater og deres pårørende. Mens allierte ledere besøker sine styrker og målbærer sin Afghanistan-politikk, holder vår statsminister lav profil for ikke å hisse opp NATO-motstanderen SV, sier Tetzschner.

Han mener regjeringen sender ut tvetydige signaler om engasjement i Afghanistan.

Les også

- Tone er en flott representant

Bør besøke styrkene

— Stoltenberg-regjeringen er konsekvent inkonsekvent når det gjelder behandlingen av våre styrker i Afghanistan. Enten må vi delta i de operasjoner NATO ber oss om og stille oss hundre prosent bak våre soldater, ellers må vi trekke oss hundre prosent ut, sier Tetzschner.

Han sier det er åpenbart at Stoltenberg er mer opptatt av å holde ro i egen regjering enn de som er ute å tjenestegjør og som ofrer livene sine ute.

Les mer i dagens BT.