Sosiale ved skjermen

Nå sitter de med bærbar pc på skolens trådløse nett. Men de husker de første mailene, de spennende pop-up-reklamene og lyden av modemet. Da var de ti-elleve år.

Publisert:

AGNETHE WEISSER

Pan Andreas Rotmo Olsen (18), Remi Stavrum (18) og Maja Rasmussen (16) ler av filmene som Pan har lagt ut på sin egen hjemmeside. Av seg selv i en trillebår, en slags animasjon av bilder satt sammen. Et filmatisk selvportrett. Og en skifilm.

Ifølge de tre ligger det ingen motsetning mellom å være mye på nett — og å drive trening. Pan Andreas kjører på twinski, Remi driver med styrketrening og Maja står slalåm.

— Men vi ser nok mindre på tv enn før. Dessuten, alle seriene kan du jo finne på nettet, sier Remy.

Der finner de selvsagt også nyhetene. Og fotointeresserte som de er, legger de bilder ut på nettet og utveksler tips med andre om bildebehandling i en photoshop-gruppe. Remi er også med i BMW-gruppe.

— Vi diskuterer motor og styling, for eksempel. Men det er synd bilene er så dyre.

Både han og Pan Andre fylte 18 i påskeferien, til og med på samme dag. Og skal snart kjøre opp. Teorien har de pugget ved å løse prøver de har kjøpt på teoritentamen.no. Remi går på snekkerarbeid og har spilling og gitar som hobby, kanskje også som fremtidsdrøm. Også der bruker han nettet - til å finne noter og tabulatorer. Og ikke minst: Andre som spiller.

I påsken var Maja og Pan på The Gathering i Vikingskipet.

— Foreldre tror vi bare sitter ved dataen. Men det er kjempesosialt. Du treffer masse folk.

Også det å sitte hjemme ved skjermen, kan være sosialt, mener de tre. Når de diskuterer med andre, både ukjente og kjente. Men noen forandrer seg litt når de er på nett, ifølge Pan Andreas. De blir tøffere og mer skrytete.

Han er den mest avanserte, med selvlagede filmer både på You Tube og hjemmesiden. Han innrømmer at han liker å bli sett.

— Det er fint å få tilbakemeldinger, når folk synes du er flink til å redigere. Noen legger også igjen e-mailen sin. Så jeg har muligheten til å ta kontakt.

Han og Maja er kjærester.

— Vi traff hverandre for flere år siden.

— Hvor da?

-På nettet.

Publisert:

C-GENERASJON: Pan Andreas Rotmo Olsen (18) har noen selvlagede filmer på maskinen, andre på nettet. Han liker å få tilbakemeldinger fra kjæresten Maja Rasmussen (16) og kompisen Remi Stavrum (18) Men også fra fremmede. FOTO: AGNETHE WEISSER Foto: Agnethe Weisser