Mann utkledd i uniform pågrepet etter skyteepisode i moske i Bærum

Lørdag ettermiddag gikk en ung mann inn i moskeen al-Noor Islamic Centre i Bærum og begynte å skyte. Politiet har pågrepet gjerningspersonen.

Publisert Publisert

BEVÆPNET: Tungt bevæpnet politi sperret av området. Foto: Kjetil Blom Haugstulen, Aftenposten

Skyteepisoden ble meldt inn til politiet klokken 16.42 lørdag ettermiddag.

– En person utkledd i uniform med to hagle-liknende pistoler kom inn i moskeen. Han begynte å skyte rundt, men heldigvis klarte et av våre medlemmer å overmannen skytteren, sier Irfan Mushtaq, styremedlem i moskeen.

Angriperen ble overmannet inne i moskeen før politiet kom frem. Det skal ha vært en 75 år gammel mann som kastet seg over gjerningspersonen.

– All ære til han. Han reddet tre menneskeliv i dag, sier Mushtaq til TV 2.

VAR TIL STEDE: Irfan Mushtaq er styremedlem i moskeen. Foto: Kjetil Blom Haugstulen, Aftenposten

Mushtaq var til stede ved moskeen og sier at gjerningspersonen er skadet. Også et av medlemmene i moskeen skal være skadet.

– Jeg så at det lå hylser strødd rundt i moskeen og flekker med blod på teppene. Jeg så at et av medlemmene våre hadde tatt tak i gjerningsmannen og lagt ham ned, han var full av blod, sier Mushtaq til Aftenposten.

Al-Noor Islamic Centre er et muslimsk trossamfunn som ble grunnlagt i 1983. Det holdes en rekke arrangementer for å markere religiøse høytider og fremme samfunnsengasjement hos medlemmene.

Moskeen ligger i Ringeriksveien i Bærum.

UKJENT: Politiet har kontroll på gjerningsmannen, men har ennå ikke informasjon om hvem vedkommende er. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Gjerningsmannen er fra nærområdet

Politiet har kontroll på gjerningsmannen på stedet. Ingen ting tyder på at det har vært flere involvert. En person som var på stedet er lettere skadet, det er uvisst hvordan skaden har oppstått.

Gjerningsmannen er norsk og bosatt i nærområdet, opplyste politiet under en pressekonferanse lørdag kveld.

Han vil få medisinsk behandling før han blir avhørt.

– Vi har ikke mange opplysninger om han, men vi har vært i kontakt med han tidligere, sa seksjonsleder i politiet, Rune Skjold.

Gjerningsmannen skal ifølge TV 2, ha lagt ut en melding på et nettforum to timer før han tok seg inn i moskeen. Der hyllet han New Zealand-terroristen, som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch.

«Det har vært gøy. Valhall venter», heter det i meldingen.

Politiet har også funnet flere våpen inne i moskeen, men vil ikke opplyse hvilke type våpen dette er.

STOR UTRYKNING: Politi og redningsmannskaper på stedet. Foto: Kjetil Blom Haugstulen, Aftenposten

Tre personer til stede i moskeen

Det var bønn i moskeen klokken 15.30 som varte i cirka 15 minutter. Etter det Aftenposten har fått opplyst, var det fem-syv personer til stede under bønnen.

– Da var det rolig i moskeen, sier en av dem som var til stede.

De fleste forlot moskeen, men tre av dem ble igjen.

Irfan Mushtaq forteller at de hadde innført ekstra sikkerhetstiltak i moskeen i vår. Dette kan ha hindret gjerningspersonen i å komme rett inn i moskeen.

Flere ambulanser, et helikopter og politibiler er på stedet. Politiet har så langt ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

KJENNER IDENTITETEN: Under en pressekonferanse lørdag kveld sa seksjonsleder i Oslo politidistrikt, Rune Skjold, at de kjenner identiteten til gjerningspersonen. Foto: Ole Berg-Rusten, Scanpix/NTB

Politiet rykket ut til bolig i Bærum

Beredskapstroppen og bombegruppa har rykket ut til en adresse i Bærum. De er fullt bevæpnet, ifølge VG.

Adressen skal ha tilknytning til gjerniungspersonen som er pågrepet etter skytingen.

– PST jobber intenst med denne saken og tar den på stort alvor. Vi holder oss orientert via politiet. Vi vurderer dessuten fortløpende om denne hendelsen vil få noen betydning for trusselbildet, sier Martin Berntsen, seniorrådgiver i PST, til Aftenposten.

I morgen skulle rundt tusen medlemmer feire Eid i moskeen. Politiet høyner også sikkerhetsnivået før den muslimske feiringen. Politiet har ikke fått informasjon at det skal være utrygt å feire Id i norske moskeer i morgen.

Statsministeren orientert

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykker medfølelse med dem som befant seg i moskeen i Bærum, men mener det er for tidlig å spekulere på årsaken og motivet.

– Jeg vil få uttrykke min medfølelse med dem som var i moskeen i Bærum i dag og alle andre som er berørt. I Norge skal det være trygt å gå i moskeen, i kirken og andre gudsrom, sier Solberg i en uttalelelse.

Publisert