Denne mobilen har det beste kameraet

Etter hundrevis av bilder har vi funnet det aller beste kameraet.

KONKURRANSE: Hvilken av disse toppmodellene tar best bilder?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hver vår slipper mange av de store mobilprodusentene nye toppmodeller. Konkurransen er tøff, ikke minst nåde det kommer til kamera— og bildekvalitet. Hvilken av vårens toppmodeller tar best bilder?

I jakten på den beste bildekvaliteten har Tek.no også valgt å ta med noen av de beste kameramobilene som allerede har vært på markedet en stund.

Testingen er gjort med stativ i sterkt dagslys og i mørke. I tillegg har er det tatt innendørsbilder i middels belysning, og håndholdte bilder med full automatikk. I tillegg til selve bildekvaliteten, er brukervennlighet og funksjonalitet vurdert.

Dette er telefonene som er testet:

IDENTISK KAMERA: Apples nye Iphone SE ble med i samletesten i stedet for Iphone 6. Foto: NIKLAS PLIKK, TEK.NO

Iphone SE er valgt fremfor fjorårets Iphone 6S, rett og slett fordi de deler kamerakonstruksjon og i utgangspunktet skal ta identiske bilder. Iphone 6S Plus er også med fordi den har optisk bildestabilisering som kan påvirke kvaliteten.Huawei Mate 8 har ikke fått noen skikkelig oppfølger ennå, men har tidligere overbevist under fotografering i skarpt lys. Derfor er den med også her, sammen med Lumia 950 XL, Microsofts nyeste toppmodell.

En modell enkelte kanskje vil savne er Huaweis Nexus 6P. Den har vi valgt å hoppe over i denne omgang, rett og slett fordi utvalget allerede er stort, og at vi av erfaring vet at 6P neppe vil hevde seg helt i toppen.

PS: Midt i testperioden ble HTC 10 oppdatert, og skal ha fått noe forbedret kamerafunksjonalitet. Dette fikk vi ikke testet.

Her finner du del-testene og alle testbildene:

De beste mobilkameraene

Etter å ha testet kameraene på samtlige mobiler i en rekke ulike scenarioer – fra håndholdte bilder av dyrtil selfies tatt i mørket – var det én telefon som virkelig skilte seg ut:

1. plass: Samsung Galaxy S7 Edge

Når alt skal oppsummeres er det Samsung Galaxy S7Edge som tar seieren. Den briljerer på alle deltestene vi gjennomførte og leverer jevnt over de aller beste bildene du kan få klemt ut av en mobiltelefon.

Bildene blir skarpe og fargene stemmer omtrent alltid. I tillegg tar den usedvanlig gode bilder i mørket. Fotografer vil nok også sette pris på at Samsung Galaxy S7 kan ta bilder i Raw-format, for ekstra redigeringsmuligheter.

TIL TOPPS: Samsung Galaxy S7 Edge har det beste kameraet.

2. plass: Huawei P9

Etter en kameraoppdatering for en stund tilbake har Huawei P9s kamera blitt et av markedets aller beste. Den tar stort sett knallgode bilder og har blant markedets aller beste nattbildemodus.

Et ekstra sort-hvitt-kamera på baksiden kan være en bonus for noen, men ikke noe vi benyttet oss noe særlig av.

OPPDATERT: Kameraoppdateringen gjorde susen. FOTO: FINN JARLE KVALHEIM, TEK.NO

3. plass: LG G5

LG G5 viser seg å være en allsidig telefon som stort sett tar veldig gode bilder. Vi likte mobilkameraet spesielt godt i sollys. Da kan nemlig G5s sekundærkamera virkelig briljere med sine vidvinkelbilder, noe ingen andre mobiler kan skryte av.

Problemet er at vidvinkelkameraet ikke er særlig nyttig i mørket. Hvis du bare skal ta bilder i sollys er LG G5 det klart morsomste alternativet hvor den også er best på selfies.

ALLSIDIG: LG G5 er god i sollys og på selfies.

...og den kjipeste

På en uventet jumboplass finner vi Sonys Xperia X. Den sliter med å eksponere bilder riktig, detaljgjengivelsen i de store bildene er begrenset og ved flere anledninger bommet den ganske så grovt på fargegjengivelsen. De store bildefilene den tar i full oppløsning gjør dessuten kameraappen treg.

Til Xperia X' forsvar var ingen av bildene i testen lagt opp for å teste den prediktive autofokusen. Dermed kan det tenkes den er riktig telefon å ha i noen situasjoner. Problemet er likevel at den faller gjennom i de fleste andre situasjoner.

Sjekk hvilken mobil som er:

Les hele samletesten av mobilkameraer på Tek.no

Mediehuset Tek.no er eid av TU Media.

Denne saken ble første gang publisert 6. juni.

For 117 000 kroner kan du få den supersikre Android-mobilen

En rask og velbygget mobiltelefon til 3000 kroner

Bose har fått en toppmodell: Dette er trådløse QuietComfort 35

Og noe helt annet:

Publisert: