Denne dronen kan kjøre både i luften og under vann

Se videoen av den nye modellen som også kan kjøre på overflaten som en båt.

  • Tek.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Droner blir hele tiden mer allsidige, og i tillegg til droner som flyr i luften har det også kommet modellersom kan innta det våte element.

Droner som kan gjøre begge deler er derimot mer sjeldne, og nå har det dukket opp en variant som kan brukes både som ubåt, båt og vanlig luftbåren drone, melderGizmag.

Dronen, som heter«Loon Copter» og er utviklet vedOakland University,har fire armer med propeller på tuppen, ikke helt ulikt en vanlig drone. På denne spesifikke modellen har disse flere bruksområder enn å bare frakte maskinen gjennom luften.

Kjører både på og under vann

Modellen er nemlig designet for å kunne lande på vann og kjøre på overflaten omtrent som en fjernstyrt båt. Den har imidlertid enda et triks i ermet. Fra vannoverflaten er den i stand til å også dykke under vann.

UNDER: Dronen kan også brukes under vann.

Dette skjer ved at dronen tar inn vann i en tank, som brukes som «lodd». Etter at dronen har sunket under overflaten tipper den deretter over på siden slik at propellene kommer i en loddrett posisjon, og bruker disse til fremdrift under vann.Mens den befinner seg under vann kan den både svinge begge veier, samt stige og synke ved hjelp av ballast-systemet. Dronen er utstyrt med et kamera som fungerer under vann, som altså betyr at dronen fritt lar deg veksle mellom luft— og undervannsfotografering.

Mange bruksområder

Den har også kamera på undersiden som lar deg filme mens dronen kjører på overflaten, om man for eksempel vil studere havbunnen. Ifølge forskerne som utviklet dronen kan den få mange nyttige bruksområder, som for eksempel å inspisere undervannskonstruksjoner.

Mange vanlige forbrukere vil nok imidlertid også sette pris på funksjonaliteten. Ennå er det bare en prototype, og det er uvisst når eller om det planlegges en kommersialisering. Les mer hosOakland University, og se også video under.

Her er en oppsiktsvekkende norsk drone: Denne satte nylig verdensrekord i løftekapasitet

Les også:

Les også

Test av treningsklokker: Lyst på treningsklokke eller aktivitetsarmbånd?

Teknologimagasinet: Vi tester og snakker om droner:

Publisert: