Tidenes beste Sony-kamera
Sonys speilrefleks SLT-A99 er nesten farlig bra.

Passer for:
- Brukere som trenger et svært allsidig og profesjonelt kamera
- Brukere som er avhengig av rask autofokus og opptakshastighet
- Brukere som trenger et solid og værtettet kamera
- Brukere som trenger god videofunksjon
Passer ikke for:
- Brukere som syns speilreflekskameraer allerede er litt for store
- Brukere som sverger til optisk søker
- Brukere som trenger god batterilevetid ut av boksen
Hele testen leser du hos Akam.no
Konklusjon
Kort oppsummert er Sony SLT-A99 et svært anvendelig speilreflekskamera, med nær uendelige tilpasningsmuligheter. Byggekvaliteten er svært god, og den vippbare skjermen gir veldig mye glede.
Den elektroniske søkeren er både et pluss og et minus:
For de mer tradisjonelle av oss kan søkeren framstå som et eneste stort hinder, først og fremst ved at det er noe nytt. Samtidig bringer elektroniske søkere noe nytt på banen. De kan brukes mens du filmer, noe som vil gi stødigere filming, og det er ingen begrensning på hva slags informasjon du kan få i søkeren.
Eksponeringen du ser i søkeren er den du får — og oppløsningen er så bra at du helt fint kan vurdere skarphet og lignende. Det blir selvfølgelig ikke like virkelighetstro som en optisk søker, men Sonys dristige valg med å legge inn denne søkeren i sin toppmodell syns vi er klokt. Samtidig er det noen andre rare valg, blant annet er det ingen muligheter for CF-kort i A99, men heller dobbel SD-luke.
Ikke like bra på alt
Med en oppløsning på 24,3 megapiksler er det noen ting vi lurer ekstra mye på. Hvordan er ytelsen på høye ISO-verdier? Hvordan er detaljgjengivelsen? Og ikke minst, er dynamikkomfanget bra?
Sony SLT-A99 skuffer oss ikke, men vi kunne kanskje forventet bittelitt mer. La oss si det slik: På lave ISO-verdier er kameraet veldig, veldig godt. Dynamikkomfanget er bedre enn mange andre kameraer, og vi får bildefiler som vi kan jobbe mye med. Går vi litt opp på ISO-verdiene, opplever vi at kameraet skuffer mer. Samtidig vegrer vi oss for å kalle dette kameraet for et studio/landskapskamera, som hovedsakelig brukes under kontrollerte omgivelser.
Hastigheten, værtettingen, autofokusen og ikke minst alle innstillingsmulighetene, gjør at vi har med et svært anvendelig kamera å gjøre. A99s spisskompetanse er høyt dynamikkomfang på lave ISO-verdier, men det er så godt på de fleste andre områder at det passer veldig godt til nær sagt alle formål.
Det eneste premisset er at du orker å drasse på kameraet. Det er rett nok mer kompakt enn hva man skulle tro, men samtidig veier det noe mer enn for eksempel Nikon D600 og Canon EOS 6D. For å si det sånn: Hadde bildekvaliteten bare vært litt bedre, hadde dette kameraet vært farlig bra. Virkelig bra.
Les mer om bildekvaliteten hos Akam.no
Begrenset objektivutvalg
En ulempe er at objektivutvalget til A99 vil være en del snevrere enn hva som er tilfelle med Canon og Nikons modeller. Nå har riktignok Sony et knallgodt samarbeid med Carl Zeiss, og hvis du ikke er altfor sær på objektiver, vil du nok bli tilfredsstilt av hva Sony har på markedet.
Hele testen leser du hos Akam.no
Kort sagt:
+God byggekvalitet
+Værtettet
+Veldig komfortabelt grep
+Skarp og vippbar skjerm
+Svært god elektronisk søker
+Nesten alle knappene er programmerbare
+Autofokussystemet er hurtig og presist
+Rask opptakshastighet
+Gode videospesifikasjoner
+Godt dynamikkomfang på lav ISO
+Svært lite støy opp til ISO 3200
-Noe svak batterikapasitet
-Ikke alle vil ha elektronisk søker
-Kun mulighet for SD-kort
-Detaljer og støy kunne vært bedre
Her ser du hvordan SLT-A99-spesifikasjonene sammenligner med noen av konkurrentene:
Alternativer
Selv om det er få produsenter som er på banen med fullformatskameraer, finnes det en del produkter å velge mellom. Nedenfor har vi valgt ut noen av dem.
- Nikon D800 : Et kamera som er noe billigere enn A99 og som har mye høyere oppløsning. Hvis detaljgjengivelse er viktig for deg, kan D800 være verdt en titt. Er tregere enn A99, men ellers temmelig like spesifikasjoner.
- Nikon D600 : Det minste fullformatskameraet Nikon har å by på. Er fysisk sett mindre enn A99, mens bildekvalitet og ISO-ytelse nok er hakket bedre enn A99. Er tregere enn A99 og Sony-kameraet har bedre dynamikkomfang på lave ISO-verdier.
- Canon EOS 5D Mark III : Er nok kanskje et av de kameraene som ligner mest på A99. 5D Mark III er et veldig godt allroundkamera, som tar opp mot seks bilder i sekundet. God videomodus, og enda bedre bildekvalitet enn A99. Mindre tilpasningsmuligheter enn hos Sony-alternativet. Noen tusenlapper dyrere.
- Canon EOS 6D : Det billigste og minste fullformatskameraet til Canon. Minner om 60D i formen, men 6D kan samtidig skilte med Wi-Fi. Veldig god bildekvalitet, men 6D er noe tregere enn A99, og det er mye mindre muligheter til å stille inn kameraet slik du vil ha det.
- Sony SLT-A77 : Dette er lillebroren til Sony SLT-A99, med noenlunde samme byggekvalitet og grepsfølelse. Har APS-C-brikke, noe dårligere bildekvalitet, men er samtidig mer kompakt enn A99. * Sony Cyber-shot RX-1 : Det kompakte fullformatsalternativet til SLT-A99. Der Sony satser mye på gode tilpasningsmuligheter og allrounder-egenskaper i SLT-A99, er RX-1 et mye mer spesialisert apparat for fotojournalister og Leica-fantaster som vil ha et svært kompakt, men fantastisk apparat.
Fakta:
Pris: Ca.19 500 kroner
Innebygget blits: Nei
Tilbehørssko: Ja, hotshoe
Lagring: SD/SDHC/SDXC
Størrelse: 147,0 x 111,2 x 78,4 mm
Vekt: 733 gram
Vekt m/ batteri og minnekort: 812 gram
Søker: Ja, elektronisk
Skjerm: 3 tommer (7,6 cm), 1 229 000 subpiksler
Batteri: NP-FM500H
Batterikapasitet: 410 bilder/lading (CIPA)
Lysmåling: Evaluerende, punktmåling, sentrumsveid
Eksponeringsmodi: Auto, PSAM
Lengste lukkertid: 30 sek + BULB
Korteste lukkertid: 1/8000 sek
Opptakshastighet: 6/8/10 bilder/sek
Video: 1920 x 1080 50/60p
Videoformat: AVCHD
Mikrofon: Innebygget, stereo
Oppløsning: 24,3 megapiksler
Bildestørrelse: 6000x4000 piksler
Brikketype: CMOS
Brikkestørrelse: Fullformat (864 mm²)
ISO: 50 — 25 600
RAW-støtte: Ja