KrF-topper: Går ikke i regjering «for enhver pris»

KrF går over nyttår i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Men KrF-ledelsen advarer mot å ta for gitt at de fire partiene blir enige.

Publisert:

KrF sier ja til å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Partileder Knut Arild Hareide (t.v.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

KrF sier ja til å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Partileder Knut Arild Hareide (t.v.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen onsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

NTB

– KrF kan ikke gå i regjering for enhver pris. Vi må ha betydelig gjennomslag på viktige felt, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som skal lede forhandlingene.

– Vi er ikke i mål med en regjeringsplattform. Det er ikke gitt at dette lykkes, men vi skal gjøre det vi kan for å få det til, legger han til.

– Vi ønsker dette, men ikke for enhver pris, istemmer partileder Knut Arild Hareide.

Enstemmig ja

KrFs stortingsgruppe og sentralstyre gikk onsdag inn for å forhandle om regjeringsmakt.

– En enstemmig stortingsgruppe og et enstemmig sentralstyre anbefaler at vi går i reelle forhandlinger over nyttår, sier Hareide.

– Det var stor entusiasme. Mange ser at det er store muligheter her. Vi har en god forhandlingsmulighet. Det er ingen politiske områder som er lagt bort. Vi har heller ikke fått noen garantier, sier han.

Hareide ønsket som kjent en annen kurs, men stiller seg nå bak KrFs beslutning. De fire partiene har siden 22. november sittet i sonderinger for å berede grunnen for forhandlinger.

Nytt kapittel

Ropstad, som kjempet for samarbeid med dagens regjering i partiets interne prosess, sier forhandlingsdelegasjonen, som han leder, fikk veldig tydelige krav fra stortingsgruppen og sentralstyret.

– Landsstyret har løftet fram den kristne kulturarven og fellesverdiene, sier han.

Ropstad nevner også en barnereform, et løft for familiene, en likeverdsreform som sikrer et samfunn med plass for alle, og ivaretakelse av globalt ansvar både på klima og fattigdom som kjernesaker for KrF.

Et kraftig løft for barnetrygden er blant KrFs viktigste saker.

Vanskelig abortstrid

Samtidig har statsminister Erna Solberg (H) skapt forventninger i KrF om å få gjort innstramminger i abortloven med sitt utspill om forhandlingsvilje på dette betente området.

– Det har selvsagt vært en del av sonderingene og vil bli en del av forhandlingene, sier Ropstad, uten å ville gå mer inn på temaet.

Både i Venstre, Frp og Høyre er motstanden mot abortendringer stor, og alt tyder på at saken blir en hard nøtt å knekke i forhandlingene.

Andre saker partiene ser ulikt på, er bompenger og bilavgifter, innvandring og integrering og skatt.

Samtidig varslet Hareide i Aftenposten onsdag at KrF vil kreve at det opprettes et eget utviklingsdepartement. Flere medier har meldt at partiet ser for seg å få tre statsråder hvis det blir regjeringsdeltakelse, et tilsvarende antall som Venstre har i dag.

Alt klart

Frps landsstyre sa tirsdag ja til å gå i forhandlinger med KrF om å utvide regjeringen. Også Venstres forhandlingsdelegasjon har fått klarsignal.

Forhandlingene starter rett over nyttår, men nøyaktig tid og sted er foreløpig ikke kjent.

Hvis samtalene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsregjering. Da hadde Ap, Sp og SV sammen styrt landet i åtte år.

I forrige stortingsperiode hadde Høyre og Frp en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Venstre gikk inn i regjeringen i januar i år, mens KrF besluttet å søke samarbeid med dagens regjering etter en opprivende intern strid og mot partileder Hareides råd.

Publisert: