Tror ikke Breivik la drapsplaner før de to siste årene før angrepene

Aktoratet tegner et bilde av en ensom og asosial mann som ble radikal foran datamaskinen på gutterommet.

breivik2.jpg SCANPIX

Anders Behring Breivik har i retten konsekvent hevdet at radikaliseringen begynte for alvor rundt ti år siden, i tiden rundt London-møtet der Knights Templar skal ha blitt stiftet, og at terrorangrepene har vært nøye planlagt over mange år.

Dette tror ikke påtalemyndigheten på, og aktoratet har i retten de siste dagene prøvd å plukke Breiviks forklaringer fra hverandre.

I stedet tegner de et bilde av en ensom og asosial mann som flyttet hjem til mor og stort sett satt foran datamaskinen på gutterommet.

«Det der har jeg ikke sagt»

— Når besluttet du å gjennomføre en voldelig aksjon, spurte statsadvokat Svein Holden etter at Breivik hadde sagt at de første tankene om dette begynte allerede fra 18-20-årsalderen.

— 2006, muligens, svarte Breivik.

Les også

Plukker fra hverandre Breiviks påstander

Les også

- Ikke enig i alt jeg har skrevet

— Hva er grunnen til at du tidfester det til dette året?

— Jeg husker at det var da jeg spanet for første gang. Jeg rekognoserte på Regjeringskvartalet, vurderte hvor sårbarhetene var og hvordan et angrep kunne gjøres.

— Materialiserte dette seg i noe, som noe skriftlig eller anskaffelser?

— Kompendiet er renset for beskrivelser knyttet til mål, i tilfelle det ble avdekket på noen måte. Det var planer, men planer som ikke var nedtegnet, sa Breivik.

— I den første sakkyndigrapporten sier du at «planen om nødvendige henrettelser vokste frem etter som jeg skrev fra 2009»?

— Det der har jeg ikke sagt. Det er oppdiktning. Husby og Sørheim har lansert sin egen teori overfor meg, og prøver å underbygge den ved å dikte opp ting jeg ikke har sagt, svarte Breivik.

— Så dette er ikke misforståelser, men oppdiktning?

— Ja, det er oppdiktning, sa Breivik.

Ingen spor før 2009

Holden viste deretter til at politiets etterforskning ikke har funnet noen tegn på en konkret aksjon før 2009.

Selskapet Geofarm, som Breivik sier han opprettet for å anskaffe seg flere kredittkort og for å kunne kjøpe kunstgjødsel, ble opprettet i mai 2009. Epostadresser knyttet til året 2083 dukket opp måneden etter.

Kompendiet ble skrevet ferdig høsten 2009, ifølge Breivik.

Dataspillingen av skytespillet Modern Warfare, som han sier han brukte til trening, begynte i januar 2010, mens den første anskaffelsen som kan spores til angrepene 22. juli ble gjort i april samme år.

— Ut fra dette kan det virke som beslutningen om en voldelig aksjon vokste frem fra 2009. Forstår du at jeg kan tenke tanken at det ikke var noen militær del før 2009? spurte Holden.

— Det som går frem, er at jeg startet den operasjonelle fasen i 2009. Derfor tror dere at det var da jeg fikk de første tankene om vold. De faktiske realiteter er at det har vært en plan hele tiden. Jeg bestemte meg for å gå i den retningen i 2006, fastholdt Breivik.

«Jeg kan ha husket feil»

Også onsdag tok aktoratet tak i det de mener er sprikende forklaringer i 1400 sider med politiavhør og det 1500 sider lange manifestet, blant annet knyttet til Knights Templar, som aktoratet mener ikke finnes.

Mye forklarte han med «pompøse» beskrivelser - overdrivelser.

Les også

- Synes du det er naturlig å smile i en sånn kontekst, Breivik?

Les også

Blander. Motsier seg selv. Politisk forvirret.

— Det er ikke diktet opp, det er skrevet i en kontekst. Det er en idealisering, sa Breivik, som også medgikk at han «i noen tilfeller kan ha husket feil».

Statsadvokat Inga Bejer Engh viste også til at han i manifestet rundt mai 2002 skriver at han «skal slutte mitt engasjement i Frp og har mistet troen på demokratiet». Likevel økte aktiviteten hans i Fremskrittspartiet og på FpUs nettforum det neste året.

— Altså, det er en del av det som er skrevet i kompendiet som er skrevet i retrospekt. Det kan være jeg har bommet litt med noen datoer, sa Breivik.