- Hagen er umusikalsk

Frp-ekspert Hilmar Mjelde tror Carl I. Hagen skader sitt ettermæle med sin sterke reaksjon på at han ble vraket som medlem i Nobelkomiteen.

VRAKET: Carl I. Hagen er forbannet på partiledelsen i Frp etter at han ble vraket som partiets representant i Den norske Nobelkomité. Her på sitt kontor i rådhuset i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen har trukket seg fra både sentralstyret i Frp og som leder av Frps seniorgruppe etter at han bare fikk seks stemmer da han ble foreslått som kandidat til Nobelkomiteen på Frps gruppemøte.

Det overrasker Hilmar Mjelde, som er stipendiat ved Institutt for sammenlignende politikk på Universitetet i Bergen.

— Hagen riper seg selv i lakken, sier Mjelde, som har skrevet hovedoppgave om Frp.

En megafon

Han sier Hagen har vært respektert som partibyggeren og som en karismatisk og suveren debattant, selv om politikeren også har vært splittende på grunn av sine synspunkter.

— Uansett hva man måtte mene om ham, har hans fremste egenskap vært at han har vært en megafon for folkedypet. Han har hatt en egen evne til å fange opp strømninger og få dem ut til offentligheten. Det har vært en av hemmelighetene bak Frps suksess, sier Mjelde.

Men slik er det ikke nå lenger.

— Nå ser vi at han blir veldig umusikalsk. Han har mistet litt av egenskapen til å ha en føling med det som beveger seg i folket. Det viser både dette som har kommet frem i dag, som virker sutrete og overdramatisk, og det skandaløse Utøya-utsagnet, der han ville avslutte etterforskningen. Der ga han seg selv rødt kort i ordførerduellen, sier Mjelde.

Fornærmet

Han sier Hagen reagerte på samme måte som nå da han ikke fikk bli Stortingspresident.

— Også da virket han dødelig fornærmet. Jeg tror Hagen skader sitt eget ettermæle. Han må stoppe nå, og trekke seg tilbake, sier han.

Mjelde mener det virker dramatisk og nesten litt umodent at Hagen valgte å trekke seg fra sine verv i protest.

— Folk trodde da Frp slet at Hagen skulle komme som en slags Eggen og redde partiet, men det ble ingen Eggen eller Drilloeffekt, tvert i mot. Fra å være den største ressursen, har han begynt å bli til skade for partiet, sier Mjelde.

Et sunnhetstegn

Han mener det er bra for Frp at Hagen ikke ble valgt som medlem til Nobelkomiteen.

— Det er et sunnhetstegn for Frp at de våget å gå i mot ham. Det viser at de har selvstendige politikere som tør ta eget valg. Det er bra for partiet, og viser at de har frigjort seg fra Hagen, sier stipendiaten.

- Hva synes du om at Hagen får en slik sorti etter så mange år som politiker?

— Det er litt trist. Hagen har vært en politiker som det har vært umulig å ikke respektere på grunn av tingene han har fått til, sier Mjelde.

Publisert: