Skogbrannen i Moss: – Vi begynner å få kontroll

Brannvesenet har begynt å få kontroll på flammene etter skogbrannen som oppsto ved Røysåsen i Moss tirsdag kveld. Over 100 boliger ble evakuert.

Publisert: Publisert:

FLAMMER: Brannvesenet begynner å få kontroll på brannen som oppsto ved Røysåsen i Moss i Østfold. NTB SCANPIX

NTB

Totalt åtte brannbiler er sendt til området hvor skogbrannen blusset opp litt før klokken 23 tirsdag. Brannvesenet i Moss har fått bistand fra brannstasjonene i Rygge, Vestby og Follo.

Øst politidistrikt opplyste på Twitter at området vest for Mosseskogen brant, og at det var snakk om 300–400 kvadratmeter. Sterk vind og vanskelige forhold for brannmannskapene gjorde at den spredte seg.

Fire timer senere kunne brannvesenet opplyse om at de har begynt å få kontroll på brannen. Nå anslås det at omkring 15.000 kvadratmeter med skog har brent.

– Vi har etablert innsatsen grundig og fått fram folk og vann og utstyr, sa vaktleder Frode Johannessen ved 110-sentralen til NTB i 3-tiden onsdag.

Klokken 5.30 opplyser han at det fortsatt brenner godt på stedet, men at brannvesenet har god kontroll på flammene.

– Det vil pågå etterslukking utover hele dagen. Det er en stor brann som fortsatt krever en del ressurser, sier Johannessen.

I morgentimene vil også Sivilforsvarets fredsinnsatsgruppe (FIG) bistå i arbeidet. På grunn av det ulendte terrenget er skogbrannhelikopteret som ble kansellert i natt, likevel rekvirert til området i morgentimene.

Evakuerte

Boliger i Gamleveien, Ørneveien, Granveien og Elgveien ble evakuert. Til sammen ble mellom 100 og 120 boliger evakuert. Naboene ble sendt til Mossehallen. Der er det opprettet et mottakssenter, og representanter fra kommunen og politiet er på plass for å registrere de som ankommer.

Sannes antok at omkring 300 mennesker ble evakuert fra området. Det er ikke meldt om skader på materiell eller personer i forbindelse med skogbrannen.

De evakuerte fra Elgveien har fått dra tilbake. Det er uklart hvor lenge de andre må vente før de kan flytte hjem igjen.

Brannvesenet begynte å få kontroll på brannen etter noen timers arbeid. NTB SCANPIX

– Vi har en plan

Tidligere på natten forklarte politiets innsatsleder på stedet til NTB at deler av brannens spredning var kontrollert.

– Brannvesenet har en plan. De har sluppet brannen fram til der den er nå med vilje. Der er det utstyr, og de er klare til å angripe den. Innledningsvis var brannen så kraftig at det ikke var mulig å gjøre noe, men nå er den på toppen av høyden. Nå har vinden roet seg, så nå vil brannvesenet bruke ressurser fra tre sider for å slokke den, sa innsatsleder Johnny Sannes i Øst politidistrikt.

Mannskapene fikk også hjelp fra lufta. Mye røyk gjorde det vanskelig for brannmannskapene, men et politihelikopter ble brukt for å gi bilder av hvor det var varmest og dermed størst flammer, forklarte Sannes.

FRYKTET FOR BEBYGGELSE: Et stort boligområde i Moss ble evakuert. NTB SCANPIX

Østfoldbanen stengt

Østfoldbanen mellom Vestby og Moss ble stengt på grunn av brannen, meldte Bane Nor. NSB opplyste at det jobbes for å organisere alternativ transport.

Like etter klokken 4 meldte Bane Nor at trafikken mellom Vestby og Moss går som normalt, men at sporet den andre veien er stengt.

NSB opplyser på sine sider at man må regne med forsinkelser.

KRAFTIG BRANN: Skogbrannen ved Røysåsen i Moss ga mye røyk og utfordrende slokkearbeid. NTB SCANPIX

Publisert: