Nye Sandnes vil ha tilbake Preikestolen

Kampen for at Preikestolen likevel skal bli en del av nye Sandnes kommune er i gang.

Nye Sandnes vil ikke gi fra seg Preikestolen uten kamp. De ber departementet gjøre om en grensejustering som plasserer klippen i nabokommunen. Arkivfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix

NTB

Det falt mange tungt for brystet at den berømte fjellformasjonen havner i Strand kommune og ikke blir med på lasset når Forsand – der Preikestolen ligger i dag – slås sammen med Sandnes.

Begynnelsen på slutten

Fellesnemnda i nye Sandnes sender nå brev til kommunalminister Monica Mæland (H) med krav om at grensejusteringen blir reversert, skriver Stavanger Aftenblad. De mener flyttingen av grensen – og klippeutspringet – innebærer at lokaldemokratiet blir overkjørt.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) mener regionale krefter har ønsket å fravriste Sandnes turistattraksjonen ved Lysefjorden.

– Dette er ikke noe regjeringen har sugd fra eget bryst. Dette er den langsiktige planen til Stavanger om å overta Strand, og det er mange som ser på dette som begynnelsen på slutten for regionalt samarbeid, sa Wirak da nyheten ble kjent.

– Direkte flaut

Ole Tom Guse (KrF) fra Forsand sitter også i fellesnemnda, men var en av mindretallet som ville la saken ligge.

– Det er direkte flaut når den politiske ledelsen maler fanden på veggen. Vi trenger godt samarbeid med nabokommunene, og slike uttalelser og dette brevet bidrar ikke til det, mener han.