Regjeringen vil kjøpe fire nye ubåter til 41,4 milliarder kroner

Norge velger tysk maskineri når Sjøforsvaret skal fornye ubåtflåten. Regjeringen ber Stortinget godkjenne milliardkjøp.

Publisert Publisert

NYE UBÅTER: Designet på de nye ubåtene vil basere seg på den tyske ubåttypen 212. Her er 212-modellen utenfor Bergen under en Nato-øvelse i 2015. Foto: NTB scanpix/Reuters

  1. Leserne mener

Tidligere i år ble det kjent at det tyske firmaet ThyssenKrupp Marine Systems i Kiel stakk av med milliardkontrakten.

Og nå er prisoverslaget på ubåtene klart. Regjeringen ber Stortinget godkjenne kjøp av fire ubåter til med en kostnadsramme på 41,4 milliarder kroner.

– For en maritim nasjon som Norge er ubåter en av de viktigste kapasitetene i vårt militære forsvar, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Les også

Ni norske krigsfartøyer blir til fire – her forklarer forsvarssjefen hvorfor

På havet fra 2026

Planen er at de nye ubåtene fases inn fra 2026, mens de gamle skal fases ut fra 2028.

Ubåtene vil være basert på det tyske 212-designet som allerede er i tjeneste både i Italia og Tyskland.

Kjøpet av båtene er en del av et strategisk samarbeid mellom Norge og Tyskland. Det vil si at landene kommer til å kjøpe identiske ubåter, og samarbeide om blant annet utdanning, trening og vedlikehold.

Samarbeidet innebærer også at det åpnes for salg av norske missiler til Tyskland.

– Eksport og internasjonalt samarbeid er en forutsetning for å opprettholde en nasjonal forsvarsindustri, sier forsvarsministeren.

Tolv uker under vann

Det har tidligere vært anslått at prisen for de fire båtene, med våpen, kaianlegg, opplæring og vedlikehold, kom på vel 30 milliarder kroner.

Kostnadsrammen inkluderer merverdiavgift, avsetninger for usikkerhet og gjennomføringskostnader.

Ubåtene skal etter planen ha base på Haakonsvern og Ramsund, hvor det allerede er infrastruktur som kan brukes av den nye flåten.

Ubåten ThyssenKrupp 212 A kommer til å være 57 meter lang. Den skal ha et mannskap på 28 personer, gå ned til 250 meters dybde og kunne holde seg under vann i tolv uker.

I dag har Sjøforsvaret seks ubåter i Ula-klassen. Disse har vært i bruk fra perioden 1989–1992, med en forventet levetid på 30 år til rundt 2020. Etter oppgraderinger mener Forsvarsdepartementet at disse båtene vil kunne brukes til den siste båten fases ut i 2028.

– Risiko å bare kjøpe fire

I Sjøforsvaret er de glad for Forsvarsdepartementets valg om å samarbeide med Tyskland.

– Dette var et strategisk viktig valg som medfører at den tyske og norske marine vil styrke sine relasjoner, ikke bare innenfor ubåt, men også gjennom at NSM (norskproduserte Naval Strike Missile, red.anm.) blir hovedvåpen i den tyske marine, sa sjef i Sjøforsvaret, Lars Saunes under et foredrag i Oslo Militære Samfund 13. mars i år.

Likevel mener han Norge ideelt sett burde erstatte de seks gamle ubåtene med seks nye, og ikke redusere antallet til fire.

– Jeg mener at Norge som en maritim nasjon tar en svært stor risiko ved kun å anskaffe fire ubåter og ikke seks. Med fire ubåter vil vi ikke kunne levere ubåt når vi må, men bare når vi kan, sa Saunes.

Publisert