Flere dødsulykker på europeiske veier
For første gang siden 2001 steg dødstallene for trafikken i Europa i 2015. Mobilbruk får en del av skylden.
- Morten Abrahamsen

Nylig viste tall fra Trygg Trafikk at dødstallene på norske veier øker, 38 i årets fire første måneder, mot 27 i fjor.
Totaltallet for 2015 var for øvrig det laveste siden 1940-tallet.
Steg for første gang siden 2001
Tall fra Dekra, Europas største trafikksikkerhetsselskap, viser at trenden er lik i resten av Europa.
For første gang siden 2001 steg dødstallene for trafikken i Europa i 2015. I EUs 28 medlemsland døde rundt 26.000 mennesker på veiene i fjor, en økning på 1,2 prosent fra året før. Dette gjør EUs mål om å halvere dødsulykker fra 2010 til 2020 vanskelig å oppnå.
— Det er ekstremt viktig at alle involverte bidrar til en innsats som kan reversere denne trenden, og gjenskape suksessen fra tidligere år, sier Clemens Klinke, styremedlem og sjef for trafikkavdelingen i Dekra, i en pressemelding.
På biljakt?
Dette er de beste bruktbilene
Menneskelige feil
I Tyskland skal det i 2015 ha dødd 3475 mennesker i trafikken, en økning på 2,9 prosent.
I Frankrike økte det med 2,4 prosent og i Italia med 1,3 prosent. Disse tre landene står samlet for 40 prosent av dødsulykkene i EU.
— Når antallet ulykker med dødelig utgang øker i disse landene, hvor folk generelt har moderne biler, er det definitivt foruroligende, sier Klinke.
Han trekker frem at 90 prosent av alle ulykker skyldes menneskelige feil. Moderne biler har en rekke systemer som skal bidra til å minske ulykkesrisikoen, som kollisjonsvarlsere, nødbremser og filskiftvarslere, samt bilkonstruksjoner og sikkerhetsutstyr som skal beskytte dem som er i bilene. Her er tipsene som gir elbilen økt rekkevidde på vintervei:
Slik unngår du rekkeviddeangsten
Dekra ser for seg at en videre utvikling av systemer som fungerer mellom bilene, og mellom biler og annen infrastruktur, vil være viktig for å hindre ulykker. Med andre ord teknologi som gjør bilene mer eller mindre selvkjørende.
De ser samtidig at annen teknologi, da særlig smarttelefoner, bidrar til at folk er mindre oppmerksomme i trafikken. Undersøkelser gjort av Dekra, viser at 17 prosent av fotgjengerne bruker telefonen når de krysser en vei.
— Vi tror at oppmerksomheten de neste årene spesielt må rettes mot distraksjoner i trafikken. Bevisstgjøring rundt dette er topprioritet.
Klinke sier at ansvarsfull oppførsel fra trafikantene er helt essensielt.
— Selv den beste kjøretøyteknologien og veiinfrastrukturen forandrer ikke på det.
Lyst på ny bil? Sjekk våre biltester: