I fjor gikk over fire millioner av bergensernes penger til klimaorganisasjoner. Nå vil kommunen gi mer.

For klimafestivalen i Bergen betyr 200.000 kroner mye: – Etter alt å dømme får vi vårt store gjennombrudd i år, sier nestlederen.

Publisert Publisert

KLIMAFESTIVAL: Fra v.: Tidligere leder Turid Heggland, nåværende leder Soukaina Legdani, nestleder Tom Hiis Bergh og Elisabeth Hiis Bergh er blant dem som er med å organisere «Klimafestivalen § 112» i Bergen de to kommende ukene. Foto: Silje Katrine Robinson

  1. Leserne mener

– Det er forventet at det kommer ekstremt mange flere enn i fjor, sier Tom Hiis Bergh om den planlagte «Klimafestivalen § 112» som varer fra lørdag 11. januar til 2. februar i Bergen.

Han er nestleder for festivalen, mens samboeren Soukaina Legdani er leder.

Formålet er å legge til rette for flest mulige klima- og miljøarrangementer i løpet av tre uker i Bergen sentrum og omegn, og Klimafestivalen § 112 skal fungere som en paraplyorganisasjon.

– Vi står sterkere sammen, sier Legdani.

Les også

Dette er grafene som viser klimaendringene i Bergen

– Stor forskjell

Organisasjonsnavnet kommer fra Grunnlovens paragraf 112, som bygger på beskyttelse av miljøet som en menneskerett.

– Eller verdens vakreste grunnlovsparagraf, som vi kaller den, sier Bergh.

FORBEREDELSER: På åpningsarrangementet lørdag er det over 500 som har trykket «skal» eller «interessert» på Facebook. Og det er stadig flere som melder sin interesse, ifølge Bergh. Fra v. Nestleder Tom Hiis Bergh, leder Soukaina Legdani og tidligere leder Turid Heggland i «Klimafestivalen § 112». Foto: Silje Katrine Robinson

I Bergen var det Turid Heggland som ble invitert til starte en klimafestival i byen. Ifølge henne var det Norsk Klimanettverk i Oslo som står bak ideen.

– Etter hvert tenkte jeg «hvorfor ikke?», forteller Heggland, om da hun bestemte seg for å ta ansvar for festivalen i Bergen for seks år siden.

Inntil i fjor var hun leder, og har fem festivaler bak seg. Alle sammen uten budsjett.

BIDRAGSYTERE: 6. klasse på Strusshamn skole og 1. klasse Hanøy skole har laget tegninger til festivalen. Foto: Silje Katrine Robinson

– Festivalen har vokst voldsomt, og nå kan vi ta det et høyere nivå. I år kan vi nå ut til langt flere, sier den tidligere lederen.

Hun er glad for at samboerparet Legdani og Bergh har tatt over for henne. Organisasjonen er takknemlig for tilskuddet de har fått fra Bergen kommune, men understreker at det ikke er nok.

Det er fremdeles ildsjeler og frivillig arbeid som gjør festivalen levedyktig, sier Legdani.

– Når vi for eksempel betaler noen for å opptre, er det snakk om symbolske summer, understreker hun.

Festivalen ønsker seg mer penger neste år for å kunne nå ut til flere.

– Bare noen tusenlapper har stor effekt

Siden 2007 har Bergen kommune hatt tilskuddsordninger for klima- og miljøtiltak. Frem til og med 2018 ble det utbetalt mellom 500.000 og 2.000.000 kroner til ulike lag og organisasjoner pr. år.

I 2019 ble det gitt 4.003.000 kroner, og i budsjettet for 2020 har byrådet foreslått rekordhøye 4,1 millioner kroner til klima- og miljøtiltak.

Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG), mener tilskuddsordningen for klima- og miljøtiltak er viktig for at arbeidet skal bli mer synlig.

BYRÅD: Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG). Foto: Bård Bøe

– Friske penger, som ikke krever for mye innsats å få tak i, frigjør mye tid i andre enden organisasjoner som ofte baserer seg på kun frivillig innsats, sier MDG-politikeren.

Med det mener han at de ulike organisasjonen får konsentrert seg om å formidle budskapet, i stedet for å bruke tid på å markedsføre seg.

– Bare noen tusenlapper kan bidra positivt som gir veldig stor effekt når entusiastiske organisasjoner og lag med mye vilje får midler, sier han.

Klimafestivalen § 112 i Bergen har blant annet brukt penger på et åpent kick-off-arrangement i fjor for aktuelle bidragsytere til festivalukene.

– Vi ønsket å finne ut hvilke temaer som er viktige for befolkningen, og oppfordre organisasjoner til å snakke om dem, sier Legdani om møtet.

Det hele endte opp med over førti ulike klimaarrangementer i kommende uke. Blant dem som er med, er: Bergen Filharmoniske Orkester, Universitet i Bergen, Bergens Tidende og filmfestivalen BIFF.

– Når de ulike tiltakene får tilskudd, slik som Klimafestivalen i Bergen, bidrar de til å nå klimamålene til Bergen kommune. Vi har tro på at det de gjør, har en god effekt, legger byråden til.

Foreslår mer penger i 2020-budsjettet

For å få en del av pengesekken på omtrent fire millioner, må man søke og oppfylle et sett med kriterier.

Det er bystyret som vedtar kriteriene for valgperioden og avgjør om det går an å søke på samme måte i år, ifølge Bakke.

Det jobbes nå med en bystyresak om kriteriene fra og med 2020, sier klimabyrådene videre.

Under følger noen av kriteriene fra 2019:

  • Målgruppe: lag og foreninger
  • Formål: Tilskudd til klima- og miljøtiltak i Bergen kommune skal medvirke til miljøvennlig og bærekraftig utvikling i Bergen og skal bidra til å nå målene i «Grønn strategi».
  • Kriterier/vilkår: Prosjekter som støtter opp under målene i Bergen kommunes klima- og energihandlingsplan vil bli prioritert.

Midlene for 2020 lyses ut i løpet av våren på kommunens hjemmesider.

Publisert