Hoksruds sexkjøp i Riga kostet ham 25.000 kroner

Frp-politikeren Bård Hoksrud ble den første nordmann som er bøtelagt for sexkjøp i utlandet. Men fra partiet blir det ikke aktuelt med sanksjoner.

KJØPTE SEX: Frp-politiker Bård Hoksrud sitter i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité. SCANPIX

NTB

Hoksrud erkjente straffskyld og ble ilagt en bot på 25.000 kroner da han torsdag ble avhørt av politiet i Telemark, under et døgn etter at sexkjøpet i Riga ble avslørt på TV 2.

Frp-politikeren er den første nordmannen som illegges bot for kjøp av seksuelle tjenester i utlandet etter at loven ble innført 1. januar 2009.

Trekker seg

Rent politisk betyr saken at Hoksrud er ferdig som tillitsvalgt i Frp, men at han fortsetter på Stortinget. Frp-nestleder Per Sandberg sier til NTB at det ikke er aktuelt med sanksjoner fra partiet.

— For partiet stopper saken her. Hoksrud har trukket seg fra sine tillitsverv. Nå er dette en sak mellom Bård, hans familie og politiet, sier Sandberg.

Sentralstyret skal drøfte saken mandag, men Sandberg tror det meste er gjort etter Hoksruds kunngjøring om at han går ut av sentralstyret og gruppestyret.

Jensen på ferie

Nestlederen har det siste døgnet vært i felten for å gi partiets reaksjoner på den siste sexskandalen i Frp. Partileder Siv Jensen er på ferie, og det har ikke vært aktuelt å hente henne hjem.

— Jeg har snakket med henne flere ganger, så hun er oppdatert. Og hun mener det samme som meg, sier Sandberg.

Felle?

Sandberg vil ikke bidra til ytterligere spekulasjoner om hvordan TV 2 fikk kjennskap til bordellbesøket.

— Jeg vil ikke gi meg i kast med konspirasjonsteorier om at det skulle være en felle eller noen annen form for uthengning. Det vil bare virke som unnskyldninger og bortforklaringer. Frp er en utfordrer i det norske samfunnet, og vi må tåle å bli gått etter i sømmene. Jeg innskjerper hele tiden internt at uansett hva vi gjør, blir det lagt merke til, sier Sandberg til NTB.

Heller ikke Hoksrud kan forklare hvordan TV-kanalen fikk kjennskap til besøket på bordellet.

— Det skjedde spontant, så jeg aner ikke. Noen har antydet overfor meg at det kan være snakk om en drittpakke eller en felle, sier Hoksrud til NTB. Han vil ikke spekulere om hvem som eventuelt kan stå bak.

Kona støtter

Hoksrud var torsdag hjemme i Langesund i Telemark, der han hadde lange samtaler med sin nærmeste familie.

Hans kone Ingunn Lundin Jensen sier til Dagbladet at hun har tenkt å holde det løftet hun en gang ga for presten om å støtte sin mann i gode og onde dager.

Hoksrud legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett hele historien ugjort.

— Dette er en tung dag og en stor belastning, ikke minst fordi jeg har to små barn. Jeg kan ikke annet enn å beklage av hele mitt hjerte, sier han til NTB.

Samtidig varmer det med støtteerklæringer på Facebook og Twitter, legger han til.

Flyttes?

Telemarkspolitikeren ble valgt inn på Stortinget i 2005. Han er andre nestleder i transportkomiteen og samferdselspolitisk talsmann for Frp. Han er også partiets innpisker, en viktig funksjon ved voteringer i store og små saker.

Plassen på Stortinget mister han ikke, men det er opp til Frps stortingsgruppe å bestemme hva slags funksjon kan skal ha framover: fortsette som i dag, eller ha en mer tilbaketrukket og mindre profilert rolle. Sandberg sier partiet konstituerer seg på nytt ved starten på stortingsåret i oktober og at spørsmålet om Hoksruds plassering kan komme opp i den sammenheng.

— Uansett hva følgene blir, så har jeg fått en skikkelig lærepenge. Men jeg håper jeg kommer meg gjennom dette, både privat og i min jobb som politiker, sier Hoksrud.