Nervøs glede hos Frp

Selv om Fremskrittspartiet kan komme til å gjøre sitt beste valg noensinne, er sannsynligheten stor for at partiet vil bli parkert i opposisjon de neste fire årene.

I tre valgdagsmålinger har de rødgrønne partiene flertall på Stortinget, samtidig som Fremskrittspartiet utmerker seg som et av valgets klare vinnere. Frps nestleder Siv Jensen vil foreløpig ikke tilkjenne Jens Stoltenberg (Ap) statsministerstolen.

— Jeg tør gjøre annet enn å vente til valgresultatet foreligger. Valgdagsmålinger har vist seg å være usikre før, sier Jensen til NTB. På scenen i Wallmanns Salonger på Sagene i Oslo, der Frp holder sin valgvake, var hun imidlertid mer bombastisk.

- Beste noensinne

— Fremskrittspartiet gjør sitt beste valg noensinne, og blir det største partiet på borgerlig side. Jeg vil takke alle velgere og tillitsvalgte for en formidabel innsats gjennom hele valgkampen, sa hun.

Jensen vil ikke være med på at Fremskrittspartiet i valgkampen har ødelagt for de andre partiene på borgerlig side, ikke minst med utspillet fra Carl I. Hagen om at Bondevik er ferdig som statsminister.

— Venstre ser jo ut til å gå kraftig fram, så nedgangen gjelder ikke alle de borgerlige partiene. Og ansvaret for en oppgang eller en nedgang ligger uansett hos det enkelte parti, sier hun.

Optimist

Generalsekretær Geir Mo i Frp betegner seg selv som «optimist» med tanke på å få til en regjering på borgerlig side, vel å merke uten Bondevik som leder.

— Vi ser ut til å gjøre et meget godt valg. Vi har gjennomført en god valgkamp, men det blir uhyre spennende. Dersom valgdagsmålingene har rett i at det blir rødgrønt flertall, er det synd, men jeg tror vi gjør lurt i å vente på det endelige resultatet, sier han.

Mo nekter for at Frp bør føle ansvar for KrFs dramatiske nedgang.

— Høyre og KrF er selv ansvarlige for det dårlige resultatet. Vi kan ikke ta ansvar for det, sier han.

Spørsmålet om Hagen parkerte KrF med sitt regjeringsutspill overlater han til valgforskere å svare på.

Rundt 350 Frp-ere, hovedsakelig fra Oslo og Akershus, har møtt fram for å følge innspurten på valgvaken. De fleste venter nå på at partiformann Carl I. Hagen skal gjøre sin entre, noe som skal skje i 21.30-tiden.