Indisk på Bryggen

Hun vil gjerne pleie hele mennesket. Derfor er hodemassasje perfekt, mener Beatrice Desirée Rambøl.

– ALT SITTER I HODET, sier hun.

Det er ikke først og fremst psyken Beatrice Rambøl sikter til, men punkter i topplokket og i ørene som representerer de ulike organene.

– Hele kroppen ligger i øret, der er det tett i tett med akupressurpunkter man kan trykke på for å komme i kontakt med organene lenger nede i kroppen. Dette bruker også akupunktørene aktivt, sier naturterapeuten på Bryggen Naturmedisinske.

DE FLESTE SOM KOMMER til de grønne, urteduftende lokalene søker lindring for en eller annen smerte. Noen bruker også aromatisk oljemassasje på kroppen eller bare i hodet, forebyggende for å mestre stress. For eksempel i forkant av et foredrag.

Grete Handeland er plaget av migrene. Hun har fått kraniemassasje av Beatrice i flere år. Kommer med jevne og ujevne mellomrom, alt etter hvor plaget hun er.

– Jeg kan ikke si noe om den medisinske effekten, men massasjen lindrer og gir stort velvære. Det er rett og slett helt fantastisk, sier Grete Handeland.

Hun er resepsjonist og bruker telefonen mye. Jobben har påført henne store nakkesmerter som igjen gir hodepine.

– I dag skal du få litt basilikum i oljen. Den er beroligende og bra mot hodepine. Og så litt bergamott som virker både beroligende og litt oppkvikkende, sier Rambøl, som også underviser i naturterapi og bruk av urter.

Før massasjen begynner spør hun Grete Handeland om er flink til å drikke kokt vann og trene yoga, og om hun sover godt om natten. Rambøl sverger til ayuverdisk behandling, for den inkluderer hele mennesket – kropp, ånd og sjel. Det handler om å få hele legemet i balanse, om søvn, kosthold og måtehold. Forebyggende helse er viktigst.

AYURVEDISK BEHANDLING er en 5000 år gammel metode som fortsatt er inkludert i indisk skolemedisin. En ayuverdisk lege har åtte års utdannelse bak seg. På Alternativmessen sist helg samarbeidet Rambøl med indiske leger som driver pulsdiagnostikk.

– Dette er en viktig del av ayuverdisk medisin, som bygger på prinsippet om at vi mennesker er delt inn i tre kroppstyper med ulik pulsrytme og dermed ulike behov for aktivitet, kosthold osv. I ayuverdisk medisin legges det også stor vekt på pasientens ansvar for egen helse, sier Beatrice Rambøl. Hun understreker at hun ikke lover helbredelse og heller ikke har lov til å behandle sykdommer.

– Jeg kan lette og lindre plager og jeg kan bidra til at kroppens selvhelbredelse settes i sving. Berøring er i så måte veldig viktig.

– Noen ganger kjenner jeg at det prikker i hele kroppen, forteller Grete Handeland etter hodemassasjen.

– Da healer du deg selv, sier Beatrice Rambøl.

Jan M. Lillebø