Joner genererte over én million kroner i løpet av få timer

Kristoffer Joners kritikk av et Facebook-innlegg fra Sylvi Listhaug spredde seg svært hurtig på Facebook mandag.

Publisert:

RASER: Kristoffer Joner får stor respons på sitt første - og muligens siste - Facebook-innlegg. Foto: NTB Scanpix

«Jeg heter Kristoffer, og i dag ble jeg medlem av Facebook. Dette er min første, og ganske sikkert siste, Facebook-post. Jeg vil at du skal LIKE og DELE den, og nå skal jeg fortelle deg hvorfor.»

Slik innleder Kristoffer Joner sitt innlegg, som etter seks timer på Facebook fikk 52.000 likes, 33.395 delinger og 4357 kommentarer.

Videre oppfordrer han i innlegget å gi 100 kroner til Noas (Norsk organisasjon for asylsøkere), og da i Sylvi Listhaugs navn slik at statsråden får en personlig takk for hvert bidrag.

Les også

Listhaug: – Jeg kommer ikke til å dempe meg

Over én million

Rundt klokken 20 hadde Joner allerede generert 4800 donasjoner på 100 kroner hver til Noas (Norsk organisasjon for asylsøkere), eller nærmere en halv million kroner.

Klokken 22.30 var tallet kommet opp i 1,3 millioner kroner, ifølge NTB. Det tilsier hele 13.000 donasjoner.

– Det har kommet brått på, men vi synes dette er helt fantastisk. Vi er kjempeglad, og dette er penger vi vil bruke til gratis rettshjelp, sa genersalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas til BT i 20-tiden.

Asylpolitikk

Joner refererer til et Facebook-innlegg fra Listhaug 14. november om at Norges strenge asylpolitikk har fått oppmerksomhet i utlandet, det vil si The New York Times. Da oppfordret hun til tommel opp og deling etter at en sju år gammel gutt ble tvangsreturnert til Afghanistan.

«Sylvi får mene hva hun vil, men at vår innvandrings- og integreringsminister, uansett hvem han eller hun er, oppfører seg på en så respektløs måte, er på ingen måte greit. At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig. At hun i tillegg bruker en "LIK og DEL"-taktikk for å spre disse holdningene ut til flest mulig folk, vil ikke jeg være bekjent med. Og er dessuten ganske kvalmende», skriver Joner.

RETORIKK – Mange synes det ikke er greit at Sylvi Listhaug setter «tommel opp» og oppfordrer til «lik og del» om tøffe tilak overfor folk i vanskelige situasjoner, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas (Norsk organisasjon for asylsøkere). Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Kan sikre stillinger

Like før klokken 20 mandag kveld var det altså kommet inn 4800 donasjoner til Noas.

Pengene kommer godt med. I inneværende år og i 2017 opplevde Noas et kutt på 2,1 millioner kroner i rettshjelpmidler.

Joners kampanje kan i så fall sikre at tilbudet om fri rettshjelp lever videre, forteller Austenå.

– Fortsetter dette et par timer til, kan vi hente inn halvparten av kuttet. Da vil det være snakk om stillinger for oss, og fra folk som kan gi fri rettshjelp. Disse ville ikke hatt jobb fra nyttår, sier hun.

– Det gir oss en direkte mulighet til å bistå mange flere, legger Austenå til.

Les også

Joner-filmen har fått én million visninger. Her ser du hva som egentlig skjedde.

– Å, sier du det?

Kristoffer Joners innlegg forsvant på et tidspunkt fra Facebook, men er nå tilbake. Hvor lenge han akter å la innlegget ligge, vite ikke, men han er uansett på Facebook nå:

«Og derfor vil jeg at du skal hjelpe med å LIKE og DELE denne posten. La oss bruke Sylvis "LIK og DEL"-taktikk. La oss vise at Norge består av langt flere mennesker, med langt bedre holdninger, enn de ca. 7000 som til nå har valgt å LIKE Sylvis lavmål av et budskap.»

Joner selv sier dette om alle reaksjonene:

– Å, sier du det? Jeg har ikke vært inne og sett, jeg. Men det sier vel sitt. Folk reagerer jo. Det er hennes egen feil. Hun har vært litt for bråkjekk og litt for tøff i trynet. Oppfører du deg på den måten, får du reaksjoner. Det er ikke slik at alle skal bo i Norge, men folk må bli skikkelig hørt og saken vurdert på en ordentlig måte. Hvis ikke, begynner dette å bli en stat jeg ikke liker, sier han til Stavanger Aftenblad.

Austenå fra Noas sier at de så lignende engasjement med en tidligere smykkekampanje, initiert av komiker Sigrid Bonde Tusvik og skuespiller Ane Dahl Torp.

– Jeg tror folk reagerer på tøffe innstramminger og en tøff retorikk mot asylsøkere. At så mange har reagert positivt, tyder på at Joner har truffet en nerve, sier Austenå.

STATSRÅD: Sylvi Listhaug. Foto: NTB scanpix

Listhaug angriper «hylekoret»

På Facebook har Sylvi Listhaug gått til motangrep mot Joners innlegg, og det hun kaller «hylekoret». Hun lover at Frp vil forsette «å kjempe for en streng og bærekraftig asylpolitikk som sikrer den norske velferdsmodellen!».

Joner oppfordret folk til å donere i Sylvi Listhaugs navn. Statsråden kommenterer også dette på sin egen Facebook-side:

«Jeg tenker det at folk må få bruke pengene sine på det de vil. Hvis de skal donere i mitt navn vil jeg nok heller at de hadde donert til noen som hjelper flyktningene i nærområdene der de fleste er».

Kristoffer Joner har allerede svart på Listhaugs utspil mot «hylekoret».

«Men Sylvi. Jeg mener heller ikke at Norge skal ha åpne grenser. Ingen grunn til panikk, les innlegget mitt på nytt, pust med magen og vær så snill og hold deg til saken», skriver han på Facebook.

Publisert: