Så bra er Xbox One

De viktigste forskjellene på Xbox One, PlayStation 4 og Wii U.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

En ny konsollgenerasjon er for lengst over oss. Nintendos HD-konsoll, Wii U, har vært i salg i snart to år,og sent i fjor høst slapp Sony og Microsoft sine nye spillmaskiner. Det vil si, det er først nå Xbox One offisielt slippes på det norske markedet.

Rivaliseringen mellom de tre stuekonsollene er stor, men hvor ulike er de egentlig når alt kommer til stykket, hva kan maskinene egentlig gjøre, og hvilken passer best til deg?

Gamer.no har samlet noe av det viktigste du bør vite før du velger mellomWii U, PlayStation 4ogXbox One.

Xbox One

Til tross for at norske spillbutikker har solgt importerte Xbox One-konsoller i en god stund, er det altså i dag først 5. september Microsoft offisielt lanserer sin nyeste stueboks i Norge.Bedre sent enn aldri.

Én grunn til den lange ventetiden kan være det massive oversettelsesarbeidet som må til når konsollen skal rulles ut i alt fra norskspråklige til japanske husholdninger. Xbox One er nemlig en mediemaskin som ønsker å appellere til alle målgrupper, og da er språket viktig.

Xbox One kommer offisielt i salg i Norge den 5. september. Foto: Audun Rodem/Gamer.no

Spesielt i samspill med Microsofts stemme— og bevegelsessensor Kinect 2.0. som kan kjøpes separat fra og med den 7. oktober. Den både ser og hører deg med langt større presisjon enn forgjengeren, også i mindre rom. Men dessverre fungerer ikke stemmestyringen på norsk. Enn så lenge.

Spesielt i samkvem med Kinect 2.0, Microsofts stemme- og bevegelsessensor. Det oppgraderte kameraet lar deg nå snakke og styre, men dessverre fungerer ikke stemmestyringen på norsk. Det kan kjøpes separat fra og med den 7. oktober. Tingesten i seg selv er en diger klump, som nå ser og hører deg med langt større presisjon enn forgjengeren, også i mindre rom.

I praksis betyr dette at man kan skru på konsollen ved å si «Xbox on», bla i menyer ved å løfte opp håndflatene, og utføre ulike handlinger i selve spillene ved å snakke og gestikulere.

Navigasjonen gjennom Xbox Ones Windows-aktige menysystem blir dermed en simpel affære, og spesielt stemmestyringen er en spennende nyvinning som fungerer overraskende godt: Veien fra Netflix tilFIFA 14har dermed blitt enda litt kortere.

Ikke optimalt

Bevegelsesstyringen fungerer derimot langt fra optimalt, og her har Microsoft fremdeles en vei å gå.

Heldigvis følger tradisjonelle håndkontroller fortsatt med de nye konsollene, og Microsoft kjører her på med et par spaker som vil være kjent for alle som noensinne har krøllet labbene sine rundt en Xbox 360-kontroller.

Den nye kontrolleren er litt mer sofistikert og litt tyngre, men altså mye av det samme, som er mer enn bra nok.

Xbox One har et stilrent brukergrensesnitt, med kjente elementer fra Windows 8. Konsollen kan også styres fra nettbrett via Xbox Smartglass. Foto: Microsoft

Samtidig har Microsoft vært tydelig opptatt av medietilknytninger, med enkel tilgang til applikasjoner som Xbox Music og Netflix.Det er lett å finne de ulike tjenestene takket være et oversiktlig og Windows-inspirert menysystem, og takket være «Snap»-funksjonen kan man gjøre to ting samtidig, som for eksempel Titanfall og Skype. Også her hjelper Kinect langt på vei, slik at man slipper å gå ut av spillet for å åpne et ekstra program.

Et annet alternativ vil være å bruke Xbox SmartGlass-applikasjonen som kan lastes ned til alt fra Iphone til Windows 8. Med denne kan man styre konsollen med nettbrett, telefon eller datamaskin som fjernkontroll.

Få beskjed når Xbox one kommer på tilbud i norske butikker

Spillutvalg – nå og i fremtiden

Per dags dato er dessverre spillutvalget på de nye konsollene fremdeles litt blast, med få virkelig gode eksklusive titler.

Wii U, med gamepad i forkant og selve konsollen litt gjemt bak. Foto: Nintendo

Tilhengere av Nintendo har fram til nå fått forsyne seg med et par tilbakevennende klassikere, som øyhopperenThe Legend of Zelda: Wind Waker HDog strategispilletPikmin 3, samt et par virkelig solide titler i form avSuper Mario 3D World,Donkey Kong Country: Tropical FreezeogMario Kart 8.PlayStation 4 stiller med plattformeren Knack, fremtidsskyteren Killzone: Shadow Fall og superhelteventyr inFamous: Second Son som de mest profilerte titlene.

Knackfalt ikke i smak hos vår anmelder, og det nyeste Killzone-spilletvar bare nokså godt.inFamous: Second Son ble derimot tatt i mot somet spill virkelig verdig den nye konsollgenerasjonen, med fabelaktig grafikk og spennende superkrefter.

Xbox One har på sin side levert to halvgode spillopplevelser med bilsimulatorenForza Motorsport 5og gladiatorspilletRyse: Son of Rome. Dead Rising 3er et godt spill, som til tross for et lite imponerende ytre, er en morsom opplevelse. SkytespilletTitanfallgjør seg imidlertid svært godt, og står klart fram somdet beste Xbox One-spillet per dags dato.

Nedlastbare opplevelser

PlayStation 4, med et gromt design og en oppdatert håndkontroller. Foto: Sony

Samtidig byr alle tre konsoller på solide nedlastbare opplevelser, hvor det svært gode PlayStation 4-eksklusiveResogun, Xbox-eksklusiveMax: The Curse of Brotherhoodog tilbakevennende Nintendo-klassikere, som for eksempel Super Mario 64, skinner sterkest.Fremtiden ser også lys ut for samtlige konsoller. Nintendo får besøk av gamle helter i ny drakt, nårBayonetta 2,et Dynasty Warriors-inspirert Zeldaoget splitter nytt Super Smash-spill kommer til konsollen senere i år; PlayStation-fans kan vente spent på fortidsskyterenThe Order: 1886ogdet neste Uncharted-spillet, mens Xbox One snart får innslag av Master Chief iden kommende Halo-oppfølgeren, samt en titt på Ratchet & Clank-utviklernes nyeste,Sunset Overdrive.

Tredjepartsspill som ikke er eksklusive finnes det også flust av, selv om flereutviklere ser ut til å boikotte Nintendos konsoll.

Det kommer nye storspill hver eneste måned.Sjekk hvilke spill vi gleder oss til i september

I bunn og grunn

Xbox One, PlayStation 4 og Wii U er alle verdige tittelen «nestegenerasjons konsoll». Med innovative løsninger som Xbox Ones stemmestyring, grafisk ytelse av det kaliberet man får se i inFamous: Second Son, ekstra skjermer i bauger og kanter for Wii U, samt en lys fremtid med mange spennende spill, er det meste lagt til rette for en hyggelig brukeropplevelse.

Nintendo fortsetter satsingen på klassiske spillfigurer og unike løsninger, og dette, sammen med et mer barnevennlig fokus, gjør dette til konsollen for Mario-tilhengere og småbarnsfamilier. Har du en Wii fra før av vil du også sette pris på at samtlige Wii-spill lar seg spille på Nintendos nyeste.

Xbox One er på sin side en mer allsidig konsoll, som lar deg utforske ulike medieløsninger mens du spiller. Inkluderingen av stemme— og bevegelsesstyring er spennende teknologi for de fleste, og et bredt utvalg av nåværende og kommende titler, fra Titanfall tilProject Spark, tilsier at dette kan tilby noe for alle.

PlayStation 4 gjør også sitt for å appellere til flest mulig, men sikter seg i større grad inn på de mer dedikerte spillerne. Med bedre ytelse (på papiret), støtte fra den håndholdte PlayStation Vita og et gjennomført fokus på spill, i alle former og fasonger, er det lite som taler imot Sonys slagord: «This is for the players».

Uansett hvilken konsoll du velger ser fremtiden unektelig lovende ut for den jevne spiller, enten dette er din første eller åttende spillmaskin.

For mer informasjon om disse tre konsollene kan du lese Gamer.no førsteinntrykk:

Wii U kan forandre spillbransjen **PlayStation 4 blir bedre til spill, dårligere til mye annet

Xbox One er en uslepen diamant**

Publisert: