Er dette årets «må ha»-dings?

Du kan bruke den som reise-TV, ekstra PC-skjerm, eller spillkonsoll.

ANDROID. Siden dette er en Android-projektor, kan du kjøre de samme appene på den som du kjører på vanlige Android-mobiler.
  • Tek.no
  • Espen Irwing Swang
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Kort oppsummert:

  • Svært enkel oppkobling
  • Gir mulighet for utvidet skrivebord
  • Støtter mange mobiltelefoner og nettbrett, i tillegg til PC
  • Fornuftig pris (forutsatt at den norske blir tilsvarende)

— Kjører ikke selvstendige apper

— Kort ledning til strømforsyning

— Blir lett forstyrret av signalstøy

Det er ikke hver dag det dukker opp nye produktersom vekker like stor nysgjerrighet hos oss i Tek.no-redaksjonen som dette.

Men davi fikk låne ZTE Spro 2 for å se nærmere på den, må jeg medgi at det kriblet litt ekstra i mine teknofile fingre.

Dette er nemlig en smart trådløs miniprojektor med Android — en sånn drømmedings som kan nesten alt.

Android PC

HØYT PÅ VEGGEN. En liten fot løfter bildet høyere på veggen Foten har bare to posisjoner - inne eller ute. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Projektoren er egentlig en liten Android-PC med en stor berøringsskjerm på toppen. Denne fungerer på samme måte som skjermen på en mobiltelefon med Android. Du kan laste ned apper, og se film, presentasjoner og annet innhold — nøyaktig som på en mobiltelefon. Enheten har 16 GB minne, og støtter i tillegg minnekort av typen MicroSD.

Den har oppladbart batteri, og du kan sette inn SIM-kort og få tilgang til mobilt Internett med både 3G og 4G.

Den kan også dele den mobile Internett–forbindelsen med opp til ti andre enheter. Det eneste den mangler er et kamera.

Isteden har den noe annet – en innebygget projektor med lysstyrke på 200 lumen.

Les også:

Sonys laserprojektor kommer til Norge

Enklere får du det ikke

OPPLØSNING. Spro 2 har en oppløsning på 1280x720 bildepunkter(720p).

Tenk deg at du tar mobilen din, trekker ned innstillingsmenyen fra toppen, trykker på et ikon, og med det sammevises skjermbildet på veggen du peker mot. Så enkelt er det å bruke ZTE Spro 2.Den stiller fokus selv, og den retter opp bildet etter vinkelen på flaten du sender bildet til, såkalt keystone.

Bildet du får fra den lille rakkeren har HD-oppløsning. Det er ikke full-HD (1080p), men 1280x720 bildepunkter, det samme som mangeHDTV-sendinger har i dag. Bildet kan blåses opp til 120 tommer.

Så — hva kan du bruke ZTE Spro 2 til?

SIM-kort, men bare for data

Du kan ikke bruke den som en vanlig mobiltelefon. Den har både mikrofon og høyttaler, men støtter ikke vanlige mobilsamtaler.

Du kan likevel bruke den til internett-samtaler, for eksempel med Skype. Men apparatet har som sagt ikke noe kamera.

Forsøker du et kameraanrop får du ganske enkelt en feilmelding. Men taleanrop går bra, også fra Facebook-appen.

Du kommer neppe til å bygge noen hjemmekinoløsning rundt projektoren heller. Til det blir den litt for lyssvak, og det finnes andre projektorer som er bedre egnet.

Hendig format

PORTABEL. Ta den med deg og vis innhold hvor du vil. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Projektorens største fortrinn er størrelsen. Den måler ca 13 x 13 centimeter, og er 3 cm tykk. Vekten er like over et halvt kilo.ZTE Spro 2 kan være med over alt hvor du kan få bruk for en projektor, og den er klar til bruk på sekunder.

Du trenger ikke engang å ha medPC-en din for å kjøre presentasjoner, bilder eller videoer.

Det er tilstrekkelig at du har lagret innholdet på et USB-minne, minnekort eller i minnet på projektoren. Eller enda enklere — du kan lagre på en skytjeneste.

Mange tilkoblingsmuligheter

GOD KONTROLL. Du får overraskende god kontroll med bildet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

ZTE Spro 2 leveres med Kingsofts Office-pakke, og kan spille av filer du har lagret i ulike skytjenester, som Dropbox, Google Disk eller OneDrive.Et gigantisk batteri sørger for at du kan kjøre projektoren i tre timer før den må lades.

Du kan bruke den som reise-TV, ekstra PC-skjerm, ellerspillkonsoll. Du kan koble til USB-minne, harddisker, trådløse eller kablede spillkontroller, TV-mottaker eller andre kilder med HDMI-utgang.

Du kan også strømme innhold fra mobiltelefoner og PC-er med DLNA over Wi-Fi.

Mer?

Du kan koble til tastatur, mus og eksterne høyttalere, eller bruke den med pekeskjerm og innebygget høyttaler. Kort fortalt – en smartere og mer hendig projektor skal du lete lenge etter.

Dingsen er ideell for alle som farter litt rundt. Du kan vise frem presentasjoner, videoklipp eller annet innhold du vil dele med flere, eller du kan bruke den som en underholdningsboks bare for deg selv.

Men...

MOBILSPILL: Projektoren fungerer utmerket til mobilspill. Vi koblet til en trådløs kontroll fra Samsung for å styre modellflyet i denne simulatoren.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Du kan ikke bruke den i lokaler der det er for sterkt lys. Vil du ha maksimal lysstyrke må du også ha laderen tilkoblet.Den tidlige versjonen vi har fått bruke har hellerikke norske menyer. Men du kan bytte til norsk tastatur, og du kan bruke Bluetooth-tastatur med norske tegn, så i praksis betyr det fint lite.

ZTE Spro 2kan heller ikke lades med en ordinær mobillader. Istedet må du ha en strømforsyning som gir 12 Volt. Denne følger med, og har den fordelen fremfor en mobillader at den lader batteriet raskere.

Dessuten kan dulade mobilen din fra USB-kontakten på ZTE Spro 2. På reise må du altså ha med deg denne laderen, som heldigvis ernokså liten.

Svak susing fra viften

Projektoren erheller ikke helt lydløs. Deninneholder en vifte som skal holde temperaturen nede.

Den bråker ikke mye, men suselyden kan være litt slitsom i lengden.

En fryktelig artig dings

Siden dette er en Android-projektor, kan du kjøre de samme appene på den som du kjører på vanligeAndroid-mobiler.

Jeg la raskt inn NRK TV, Spotify, SUMO, Netflix og Viaplay. Dessuten la jeg inn Altibox-appen, siden jeg bruker denne tjenesten hjemme.

Jeg la inn skytjenestene Dropbox og OneDrive også. Google Disk og YouTube-app lå der fra før, sammen med kontor-appen fra Kingsoft.

Les også:

Vi har testet Microsofts Chromecast-utfordrer

Spill

ZTEprodusent.jpg

For å sjekke hvordan den er som spillkonsoll la jeg i tillegg inn Ducati Challenge, og koblet en trådløs spillkontroll til projektoren.Jeg koblet også til en Bluetooth-høyttaler, for å få skikkelig lyd. Bluetooth-høyttaler er greit for musikk, men ikke til spill, film eller musikkvideo.

Da er det bedre å hente lyd fra linjeutgangen (standard 3,5 millimeter). Over Bluetooth blir lyden litt forsinket, og du vil garantert foretrekke at lyd og bilde er synkront.

Grafikken er god, men du merker at 200 lumen er litt lite. Projektoren egner seg best i rom der du kan dempe lyset. Jo mørkere du får det, desto tydeligeretrer farger og kontrasterfrem.

Tilsvarende tåler projektoren mer omgivelseslys jo kortere avstand du har mellom projektor og bilde. Men da blir bildet tilsvarende mindre. Dette er uansett ikke projektoren for de store møterommene.

Smarte justeringsmuligheter

TRÅDLØST: Porter er gode å ha. Du kan vise innhold fra mange ulike kilder, som HDMI, USB-minne eller minnekort. Du kan også vise eller spille av innhold rett fra skylagringstjenester. HDMI-porten er en inngang. Vil du overføre bildet fra projektoren til en vanlig TV må TV-en støtte trådløsteknologi for bildeoverføring. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om forholdene tillater det, det vil si om det er mørkt nok og du har en egnet flate å vise bildene på, blir bildekvaliteten god.Fargene er klare og kontrasten er også god. Et par smarte funksjoner forbedrer bildet ved å justere baklyset i projektoren avhengig av innholdet som vises. Du velger selv hvor mye du vil at projektoren skal jobbe med dette.

Porter er gode å ha. Du kan vise innhold fra mange ulike kilder, som HDMI, USB-minne eller minnekort. Du kan også vise eller spille av innhold rett fra skylagringstjenester.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Jeg har sett film, TV, kjørt spill, vist presentasjoner, musikkvideo og Skypet (samtaler) med Spro 2. Jeg har brukt den som hotspot også, og den fungerer smertefritt.Og hele tiden mens jeg holdt på med dette kvernet de samme tankenerundt i hodet mitt; Snart er lånetiden ute. Hjelp! Hvordan kan jeg få tak i en slik projektor, og hva vil den koste?

Kan bli for dyr for Norge

karakterZTE.JPG

Det er nemlig ikke sikkert at ZTE Spro 2 vil dukke opp på det norske markedet i det hele tatt. Hans-Jørgen Siljan i ZTE sier prisen vil være avgjørende.Han har ennå ikke fått signaler om hva den skal koste, og våger derfor ikke å spå hvilken skjebne projektoren får. I USA skal projektoren koste 400 dollar, men daer du låst til en avtale med teleoperatøren AT&T.

Det betyr at den med dagens kurs i teorien kankoste likeunder 3000 kronermedabonnement. Men det erfør myndighetene plusser på det norske steinrøystillegget.

Om dette er årets «må ha» dings?

Må og må, fru Blom. Jeg har jo overlevd til nå uten å ha en slik. Neste år kommer det sikkert flere modeller med enda heftigere spesifikasjoner, slik det alltid gjør.

Men jo. Nå har jeg prøvd den, så nå må jeg ha den. Om ikke annet så for moro skyld.

Les også:

Her kan du lese om hvordan du kan koble mobilen din til en TV

Sonys laserprojektor kommer til Norge

Publisert: