Fortsatt omkommer barn i trafikken fordi de ikke er riktig sikret i bilen

Slik sikrer du barnet riktig.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Bilene blir stadig sikrere. Assistentsystemer varsler om ulykker, og kan til og med unngå dem ved å bremse opp. Videre finnes det vingleassistenter og blindsoneassistenter, trøtthetsvarslere og skiltlesere.

Men når du skal sikre barnet ditt i bilen, er det du som har det fulle og hele ansvaret. Her finnes det ikke noen elektroniske assistenter til å hjelpe deg. Og fallgruvene er mange.

Reduserer skaderisiko

— Frem til barnet er minst fire år gammelt, bør det sitte bakovervendt. Men ikke monter et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran dersom kollisjonsputen ikke er deaktivert, råder både Trygg Trafikk, Statens vegvesen og NAF.

Grunnen er at kreftene ved en kollisjon fordeles bedre når et barn sitter bakovervendt, og at det dermed er mindre fare for skader i hode og i nakke. Hodet til mindre barn er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, og verken muskulatur eller beinbygning er fullt utviklet til å tåle belastningene ved en ulykke.

- Kan føre til store skader

Carina Henske. Trygg Trafikk

— I bakovervendt posisjon presses barnets rygg inn mot stolryggen. Trykket fra kollisjonen fordeles dermed over en stor flate, fra barnets hode til baken, forklarer Jan Olav Nissen som er sikkerhetssjef i If Skadeforskring. Han mener forskjellen kan være et nakkebrudd kontra ubetydelige skader.- En tilsynelatende udramatisk kollisjon kan føre til store skader hos småbarn som ikke er sikret, forklarer Carina Henske i Trygg Trafikk.

Tall fra Svenske Folksam viser at bakovervendte barneseter har en skadereduserende effekt på mellom 90 og 95 prosent, sammenlignet med å sitte helt uten sikring.

Bilstol eller pute?

Et av hovedproblemene ved sikring av barn i bil er feilmontering. Oppfordringen er at man leser instruksjonsboken til barnesetet og bilens instruksjonsbok nøye. Her står det grundig forklart hvordan utstyret skal monteres og brukes.

Mange bilstoler har integrerte belter i stolen. Pass på at beltene ikke er tvunnet, og at de sitter godt. Foto: Jessica Gow / TT

Om bilen har Isofix-fester, bør disse brukes. De minsker ikke bare minsker faren for feilmontering, men øker samtidig sikkerheten.Større barn, fra fire år og oppover, skal bruke beltestol eller pute til de er minst 135 centimeter høye. Når barna vokser ut av beltestolen bør de gå over til bilpute frem til de blir 150 centimeter eller veier 36 kilo.

Både bilpute og sete skal brukes sammen med bilens originale trepunktsbelter – og det er viktig at beltene er plassert riktig, og at de er strammet godt. Beltet skal ligge lavt over hoftene og over skulderen til barnet.

Les også: Er moderne biler fulle av feil?

Fester beltet selv

Mange barn får lov å feste sikkerhetsbeltet selv. Da er det viktig å passe på at det sitter stramt og at det ligger riktig over skulderen og ned på hoften.

Mange foreldre lar også barn selv feste setebeltet. En spørreundersøkelse gjort av Ipsos MMI for Trygg Trafikk viser at 78 prosent av foreldrene til barn mellom fire og 12 år lar barna selv feste bilbeltet.Samtidig viser undersøkelsen at hver tredje forelder i det siste året har opplevd at barnet flyttet bilbeltet til under armen under bilturen.

— Det er svært viktig at beltet blir liggende over skulderen, så ikke alt presset kommer på magen i en kollisjon eller ved en plutselig oppbremsing. Det er viktig å følge med underveis. Stopp gjerne for å sjekke at beltet ligger riktig i løpet av turen, oppfordrer Henske.

Hun får støtte av lege Marianne Skjerven-Martinsen som har vært med på å kartlegge sikkerheten til 1260 norske barn i bil.

— Ikke alle foreldre er klar over hvor farlig det er å ha skulderdelen av beltet bak ryggen eller under armen. Hadde de visst hvor alvorlige følger det får i et sammenstøt, ville de nok vært mye nøyere på det, mener Skjerven-Martinsen ved Statens Folkehelseinstitutt.

- Kan overleve de utroligste smell

ULYKKE: Det er voldsomme krefter i sving når en ulykke inntreffer. Da er det viktig at barna er riktig sikret. Bildet er fra en kollisjonstest av barneseter.

— Feil beltebruk er en av årsakene til at barn blir skadd i bilulykker. Er barnet riktig sikret, kan de overleve de utroligste smell. Jeg har sett biler som er trykket 70 centimeter inn i fronten på den andre bilen, der barnet kom så godt som uskadd fra ulykken fordi det satt riktig sikret i stol med rygg, sier Trond Boye Hansen. Han har vært ambulansesjåfør i 40 år og forsker på bilulykker der barn er blitt skadd.- Selv i 40 til 50 kilometer i timen kan feil sikring gi bukskader eller andre indre skader som krever sykehusinnleggelse, sier Boye Hansen.

Han understreker at det er viktig at hoftebeltet ligger godt nede på hoften, og at skulderbeltet ligger over skulderen. Ifølge Boye Hansen skjer mange av skadene fordi beltet har blitt liggende over armlenet på beltestolen i stedet for under.

— Vi får spørsmål fra foreldre som lurer på om det er farlig at skulderbeltet blir liggende nær halsen, og om de derfor skal tillate at det legges bak ryggen eller under armen. Svaret på det er nei. I et sammenstøt dras skulderbeltet nedover og ikke oppover mot halsen, sier Henske.

Hva med brukt utstyr?

Brukte barneseter er det lett å få tak i, og man kan samtidig spare noen hundrelapper. Men skal du kjøpe brukt, må du gjøre hjemmeleksen og være grundig. Pass på at instruksjonsboken til setet er med.

Brukte bilseter kan ha feil og mangler. På dette setet er det en tydelig sprekk, men ofte er det vanskelig å se om setet har feil og mangler med det blotte øyet. Foto: ADAC

Den inneholder viktig informasjon om montering og bruk av barnesetet. Dernest bør du sjekke at setet ikke har skader, og akkurat det er et minefelt. – I mange tilfeller er det vanskelig å se om setet er skadd eller ikke. Noen ganger kan man ikke se om setet har vært innblandet i en ulykke, eller om det har andre feil og mangler, sier Charina Heske i Trygg Trafikk.

Organisasjonen anbefaler at man ikke kjøper seter som man ikke er helt sikker på historikken til.

– Skal du kjøpe et brukt barnesete, anbefaler vi derfor at du kjøper det fra noen du kjenner. Om man ikke har setets historikk klart for seg, bør man heller velge å kjøpe et nytt, råder Heske.

Ifølge Trygg Trafikk skal du heller ikke kjøpe et sete som er eldre enn fem år. Da er det fortsatt fire-fem år igjen av livssyklusen til barnesetet. Trygg Trafikk anbefaler at seter som er åtte-ni år gamle, kasseres. Årsaken er at plast og isopor med årene blir sprøere, slik at setet svekkes.

Les også:

Her er bilene med flest og færrest feil

Vi har latt nye Lexus NX300h få bryne seg på den fjellstøe Audi Q5.

Mercedes tar en Tesla

Vektklasser

Her er vektklassene du må ha oversikt over når du skal ha barn i bil.

Gruppe 0 og 0+: 0-13 kilo (0 til ca. 15 md.)

Bruk et bakovervendt babysete, da vil kollisjonskreftene spres utover en større flate, og barnets rygg, nakke og bakhode vil bremses opp mot setets rygg ved en ulykke. Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer – men ta pauser med jevne mellomrom slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Premature barn, eller barn som må ligge flatt, kan festes i babykrybbe som festes på tvers i baksetet.

Ikke bruk babybag med nett. Risikoen for alvorlige eller dødelige skader ved en kollisjon er svært mye høyere enn om du bruker et bakovervendt babysete.

Gruppe 1: 9-18 kilo (ca. 9 md. til ca. 4 år)

Bruk et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er fire år gammelt.

For at setet skal beskytte så godt som mulig, må setets seler strammes godt rundt barnet og reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Det beste er å ta av eller åpne yttertøyet, slik at beltet blir liggende så nær kroppen som mulig. Pass på at selen ikke er vridd. Den skal ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Gruppe 2 og 3: 15-36 kilo (4 til ca. 11 år)

En beltestol gir langt bedre sikkerhet enn en bilpute. Sidevangene gir også økt komfort og støtte for barnet om det skulle sovne på turen. Samtidig holdes barnet bedre på plass i en beltestol. Både beltestol og pute skal brukes sammen med bilens ordinære trepunktsbelte. Pass på at beltet ligger riktig og er stramt.

Kilde: Trygg Trafikk

Publisert: