Mohyeldeen Mohammad er dømt for trusler mot Abid Raja

Islamisten Mohyeldeen Mohammad er i Borgarting lagmannsrett dømt til to år og tre måneders fengsel for trusler mot stortingsrepresentant Abid Raja.

Publisert: Publisert:

DØMT: Mohyeldeen Mohammad er dømt til to år og tre måneders fengsel for trusler. Foto: Lars Akerhaug

NTB

Aktor ba om to og et halvt års fengsel for trusler mot Abid Raja, det samme som Mohammad ble idømt i tingretten.

Mohammad ble i november i fjor dømt til fengsel i to og et halvt år og til å betale 150.000 kroner i erstatning for å ha truet Venstre-politiker Abid Raja. I lagmannsretten ble erstatningssummen redusert til 130.000 kroner.

Tekstmeldinger

Høsten 2016 sendte Mohammad tre tekstmeldinger til stortingspresidenten hvor han skjelte ham ut. Han skrev blant annet at Raja var et svin, en hund og at han måtte brenne i helvete.

Tre dager seinere ble det lagt ut en åtte minutter lang film på YouTube hvor Mohyeldeen Mohammad med IS-inspirert musikk i bakgrunnen gikk til angrep på Raja og kalte ham en frafallen muslim på grunn av hans ståsted i debatten om bruk av hijab og nikab offentlig i Norge.

BLE TRUET: Abid Raja ble kalt frafallen muslim av islamisten som nå er dømt. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Ytringsfrihet

Den profilerte islamisten nektet straffskyld for trusler, og han argumenterte for at det er snakk om kritiske ytringer som er beskyttet av ytringsfriheten og religionsfriheten. Han hevder tekstmeldingene, der han blant annet ber stortingsrepresentant Abid Raja brenne i helvete, ble sendt i affekt fordi han følte politikeren mobbet brukere av hijab og nikab, noe medlemmer av hans egen familie gjorde.

Statsadvokat Frederik G. Ranke karakteriserte truslene som «et angrep på demokratiske verdier».

– Saken skiller seg ut fordi personen som kommer med trusselen, kommer fra et svært farlig miljø og er en svært farlig person. Det må gjenspeiles i straffeutmålingen, sa statsadvokaten til NTB.

Publisert: