Psykiater mener Breivik bør tvangsmedisineres

En tidligere overlege ved Dikemark mener Anders Behring Breivik bør tvangsmedisineres med små doser antipsykotiske medikamenter for å få avgjort om han er strafferettslig tilregnelig.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— På denne måten ville man vært nærmest 100 prosent sikker på at han ikke bløffer, sier psykiater Thor Kvakkestad til Aftenposten. Han hadde fra 1999 til 2001 ansvaret for inntaksposten ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker.

Dersom diagnosen paranoid schizofren blir stående, vil Breivik trolig bli behandlet ved sykehusets sikkerhetsavdeling.

— For å få en endelig avslutning på denne farsen, bør han legges inn. Den eneste måten nå å finne ut hvem som har rett, er å starte tvangsbehandling med legemidler, sier Kvakkestad som i dag behandler flere pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern ved Furukollen psykiatriske senter på Årnes.

De to rettsoppnevnte sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Anders Behring Breivik var psykotisk da han utførte terrorhandlingene på Utøya og i Regjeringskvartalet. Rapporten har siden blitt debattert og kritisert fra en rekke hold.

Oslo tingrett vil tidligst fredag legge fram sin beslutning om det skal oppnevnes nye sakkyndige som kan vurdere Breiviks psykiske helse. Før tingretten eventuelt oppnevner nye sakkyndige, skal partene få anledning til å uttale seg.

Publisert