Regjeringen snur om Lofoten og Møre

Miljøbevegelsen jubler over at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) gjør full retrett om Lofoten og Møre.

Publisert Publisert

Olje og energiminister Tord Lien snur om hvilke blokker som kan nomineres i 24. konsesjonsrunde etter anklager fra Venstre om at han bryter regjeringens samarbeidsavtale. Her fra Oljemessen i Stavanger forrige uke. på ONS i Stavanger. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

  • NTB

Det ble bråk da bransjenettstedet Upstream onsdag meldte at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre er del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

Venstre anklaget olje- og energiministeren for å bryte samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene, og miljøbevegelsen karakteriserte saken som en «krigserklæring» og en «snikåpning».

Les også

Tord Lien (Frp) gjemmer seg bak advokater. Norge trenger en oljeminister som viser at han tar korrupsjon på alvor.

– Skape ro

Torsdag opplyste departementet at de snur i saken og har presisert overfor oljeselskapene at de ikke lenger ønsker å motta nominasjoner på disse blokkene «for å skape ro rundt denne viktige konsesjonsrunden».

– Som ved tidligere konsesjonsrunder, vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp også i 24. runde. For å unngå videre spekulasjon om noe annet, har oljeselskapene i dag fått beskjed om at vi ikke ønsker å motta nominasjoner i blokker som aldri har vært aktuelle å utlyse i runden, skriver Lien på departementets nettside.

Lien opplyser at grunnen til at departementet først åpnet for å nominere også disse områdene, var at de ønsker «mest mulig kvalitetskunnskap om geologien lokalt og regionalt for å sikre god utforskning og ressursforvaltning».

– Derfor valgte departementet å ikke begrense kunnskapsinnhenting i det opprinnelige nominasjonsbrevet, opplyser Lien.

– Et kraftig varsku

Venstres nestleder Ola Elvebakken reagerte sterkt onsdag da nyheten om nominasjonene ble kjent. Til NTB fastslo Elvebakken at å legge til rette for oljevirksomhet i disse områdene ikke er i tråd med samarbeidsavtalen.

Nå er han fornøyd med snuoperasjonen.

– Det er bra at de har reagert så raskt, og i tråd med den enigheten vi har fra tidligere. Det er et godt grunnlag for at vi også kan ha en enighet fremover, sier Elvestuen til VG.

Miljøbevegelsen er svært fornøyd med Liens retrett:

– Dette viser at folkelig motstand virker, sa Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge.

– Dette bør være et kraftig varsku til alle dem som forsøker å få åpnet Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet. Vi kommer aldri til å gå med på en snikåpning, eller at deler av området blir gjort tilgjengelig for oljeindustrien, slik regjeringen nå forsøkte å gjøre, sier Silje Ask Lundberg, fungerende leder i Naturvernforbundet, om Liens snuoperasjon.

Publisert