- Spedbarn kan trygt fullammes i seks måneder

Hvor lenge bør spedbarn få kun morsmelk? Helsemyndighetene moderer sitt råd lite grann og gir rom for mer individuell tilpasning.

BRYST ER BEST: Det fastholder Nasjonale retningslinjer for spedbarnsernæring. Men retningslinjene tar nå høyde for mer individuell veiledning.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hittil har retningslinjene gått ut på at spedbarn bør fullammes de første seks månedene. Onsdag kom en ny anbefaling etter at helsemyndighetene har gått gjennom ernæringsrådene for spedbarn.

Som tidligere anbefales det at barn gjerne kan få bare morsmelk, pluss tilskudd av vitamin D, det første halvåret. Men nå åpner rådene for mer individuell tilpasning.

– Dersom det er behov for mer mat enn morsmelk etter at barnet er fylt fire måneder, bør fast føde introduseres, opplyser Helsedirektoratet.

Sist oppdatert i 2001

Foreldre har ofte mange spørsmål, og mange er usikre på valgene sine, påpeker divisjonsdirektør Linda Granlund. Retningslinjene ble sist oppdatert i 2001, og helsemyndighetene mente det var på tide med en gjennomgang.

– Vi håper at retningslinjene vil være et godt verktøy for helsepersonell slik at de kan svare på spørsmål og gi godt dokumenterte og trygge råd, sier hun.

Helsemyndighetene framhever fortsatt at det er verdifullt for barnet å få morsmelk i hele det første leveåret og gjerne lenger. Barnet kan trygt få kun morsmelk, pluss vitamin D-tilskudd, de første seks månedene dersom mor og barn trives med det.

Samtidig understrekes det at spedbarn og familier er ulike, og råd om morsmelk og annen mat må tilpasses hvert barn og hver mor.

Verken fordeler eller ulemper

Det er ikke funnet noen helsefordeler ved å introdusere fast føde før seks måneders alder for barn som vokser tilfredsstillende og trives med amming, ifølge Granlund.

– Helsedirektoratet har siden 2001 anbefalt at spedbarn bør få morsmelk som eneste næring de første seks månedene. Gjennomgangen av oppdatert forskning på området har vist at det ikke er noen grunn til å endre denne anbefalingen, verken med hensyn til allergi eller atopisk sykdom og intoleranse – eller barnets spiseutvikling og aksept av nye smaker, sier hun.

Samtidig er det heller ikke funnet noen ulemper ved å starte med fast føde som tillegg til morsmelk i alderen fire til seks måneder, går det fram av informasjon fra Det europeiske mattrygghetsorganet, som de nye retningslinjene delvis støtter seg på.

Det oppdaterte rådet er i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon for Europa og samsvarer med de øvrige nordiske landene.

Publisert: