- Tre al Qaida-medlemmer tatt i Norge

PST gikk til pågripelser etter at internasjonalt nyhetsbyrå hadde kunskap om saken.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Tre personer er pågrepet for å ha planlagt terrorhandlinger, bekrefter Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

PST gikk torsdag morgen til pågripelse av to terrormistenkte i Oslo. En tredje terrormistenkt, en irakisk statsborger med oppholdstillatelse i Norge, ble arrestert av tysk politi i Tyskland i en koordinert aksjon. PST mener de pågrepne har forbindelse til al Qaida.

De tre er foreløpig siktet etter paragraf 147a tredje ledd som har en strafferamme på tolv år.

PST-sjef Janne Kristiansen uttalte på den påfølgende pressekonferansen at PST ikke selv hadde valgt dette tidspunktet for pågripelsene.

— I forrige uke fikk vi informasjon om at internasjonal presse kunne være i ferd med å omtale saken, sier Janne Kristiansen.

AP publiserte

Etter det Aftenposten.no erfarer, var det nyhetsbyrået Associated Press som hadde kjennskap til saken.

Det samme nyhetsbyrået publiserte også svært tidlig flere detaljer om etterforskningen som norsk presse ikke hadde tilgang til.

Dersom PST hadde kunnet velge tidspunkt for pågripelsen selv, kunne siktelsene vært mer omfattende, mener statsadvokat Jan Glent.

— Vi kan ikke utelukke at siktelsen kunne vært utvidet, dersom etterforskningen hadde fått foregå lenger, sier statsadvokaten.

De tre er i dag siktet fordi de skal ha dannet en gruppe som planla å utføre terrohandlinger. Strafferammen for paragrafen de er siktet etter er tolv år fengsel.

Nyhetsbyrået Associated Press har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelser om saken.

Dette er de tre siktede:

  • Mann (39). Norsk statsborger med uighursk bakgrunn (muslimsk minoritet i Kina). Kom til Norge i 1999.
  • Mann (37). Irakisk statsborger. Kom til Norge i 1999. Har permanent oppholdstillatelse.
  • Mann (31). Usbekisk statsborger. Kom til Norge i 2002. Fikk avslått søknad om opphold, deretter fikk han opphold som følge av familiegjenforening i til sist permanent opphold.
  • Det er ingen grunn til at nordmenn skal gå rundt om å være engstelige. Det generelle trusselbildet i Norge er ikke påvirket som følge av pågripelsen i dag. Det er fortsatt vår vurdering at det er lav fare for terrorhandlinger i Norge, sier Kristiansen.

— En av de pågrepne vil bli fremstilt for varetektsfengsling, sier Kristiansen.

PST-sjefen vil ikke avsløre hva siktelsen går ut på i detalj

— Tidspunktet for pågripelsen er påvirket av informasjon om at saken ville bli omtalt i internasjonal presse, sier Kristiansen.

To menn ble pågrepet av PST i Oslo-området mens en tredje er pågrepet i Tyskland i samarbeid med tysk politi. De tre er foreløpig siktet etter paragraf 147a tredje ledd som har en strafferamme på tolv år.

Al Qaida-leder

De tre terrorsiktede knyttes til al Qaida-lederen Salah al-Somali, sier ikke navngitte tjenestemenn til nyhetsbyrået AP.

Ifølge byrået har al-Somali tidligere vært ansvarlig for planlegging av terrorangrep over hele verden.

AP henviser til opplysninger fra tjenestemenn både i USA og Norge som ikke ønsker å bli navngitt. De forteller at de tre terrorsiktede forsøkte å bruke stoffet peroksid til å lage bomber.

Amerikanske etterforskere mener det samme stoffet skulle ha vært brukt i angrepene som var planlagt på T-banen i New York i fjor.

Toppledere involvert Ifølge AP har norske og amerikanske myndigheter holdt de tre siktede under oppsikt i over et år. Det planlagte angrepet skal ha minnet om et mislykket forsøk på å angripe T-banenettverket i New York i fjor.

Nyhetsbyrået skriver at PST-sjef Kristiansen var i USA denne våren for å diskutere det nære samarbeidet mellom norsk og amerikansk etterretning.

Kilder sier til nyhetsbyrået at man antar at de samme topplederne for al Qaida som var involvert i planleggingen av dette angrepet, har vært involvert i terrorplanene som nå skal være avslørt.

Terrorplanene skal ha hatt tilknytning til Norge og England.

Trusselbilde

Da PST i februar i år la frem trusselvurderingen for 2010, uttalte PST-sjef Janne Kristiansen at miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi kunne bidra til å endre trusselsituasjonen i Norge, som i 2009 ble vurdert som lav.

«Terrortrusselen i Norge var generelt lav i 2009. Det pågår imidlertid aktiviteter i enkelte miljøer som kan bidra til å endre trusselsituasjonen i løpet av 2010. Dette gjelder i første rekke miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi», heter det i PSTs vurdering.

I rapporten som ble lagt frem, presiserer PST at terrortrusselen i Norge kan endres raskt. «Terroraksjoner kan gjennomføres uten at det foreligger informasjon eller varsel om dette i forkant», heter det i rapporten.

PST-sjefen uttalte i februar at Norge det siste året er blitt en synlig fiende av ekstrem islamisme, og at det i Norge er en overgang til en terrortrussel mer lik land der terror er gjennomført eller forsøkt gjennomført.

Saken oppdateres.

Publisert: